Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
De två norrmännen bar på bildörrar när de hittades i djungeln.
De två norrmännen bar på bildörrar när de hittades i djungeln.

"Har du hört den om de två norrmännen i Afrika..."

Publicerad: 2009-09-09

Media lyckades under tisdagen äntligen att övertyga Norska utrikesdepartementet om att två Norska medborgare står inför rätta i Kongo. Medgivandet av norska UD har kommit efter att diverse tidningar gått samman och frekvent publicerat nyheter om rättegången.

Norska UD har ända sedan ärendets början varit övertygade om att det rörde sig om någon typ av "Norgevits" och har kategoriskt lagt på luren så fort någon ringt upp och sagt "Har ni hört om de två Norrmännen i Afrika...".

Knud Tallefjant, byråchef vid Norska utrikesdepartementet kommenterar ärendet;
- Vi var övertygade att det hela var en dålig Norgevits, vem har någonsin hört talas om militanta norrmän i Afrika? Vad skulle dem ägna sig åt där? Torsksmuggling? Organisering av barnslaverisweatshops för lusekoftestickning? Jag ser bara Fleksnes i kamouflagekläder framför mig när du berättar detta för mig.

- Dessutom fanns i början det löjliga kravet från Kongos regering på böter om 500 miljarder dollar, som sedan ändrades 60 miljoner dollar, antingen är detta en Norgevits eller så kan domstolen i Kongo inte räkna, tillägger Tallefjant.

De två Norrmännen dömdes till dödsstraff av domstolen i Kongo på tisdagen, domen var något oväntad eftersom denna tolfte regimbildning som Kongo haft under det senast halvåret ansetts som mer liberal och västvanlig an de övriga elva regeringarna. Hoppet står nu till att Norska regeringen kommer att göra upp en överenskommelse bakom lyckta dörrar.

Vad de båda männens syfte med Afrikaresan var är fortfarande okänt, vid gripandet uppges de ha burit på varsin bildörr med nedvevad ruta.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3 DN DN2 DN3 SvD4 SvD5
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

Re: Verkställ
Om rättegången gått rätt till? Du tror inte de skiter i ifall de är skyldiga eller inte och bara vill använda dem som utpressning, därav nämnde dem 500 miljarder dollar.

Yngre gubbe, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Verkställ
Har rättegången gått rätt till så verkställ domen. Vad annars?

Gubbe, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Norska legosoldater
Norska legosoldater är såklart inte vanliga. Danska däremot kryllar det av. I min legoborg har jag inte mindre än tolv stycken!

Svejk, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Vad känner man till om dessa två egentligen?
Vad känner man till om dessa två legoknektar egentligen? Alla vet vad Legoknektar gör. Ska dom verkligen ha en annorlunda dom bara för att dom är från Norge? Vilka bevis har dom mot dessa två legoknektar, det framgår ingeting i massmedia. Att dom ägde vissa vapen behöver inte vara så att dessa har blivit använda. MEn ändå, vilka mer bevis har dom. Många frågor som vi aldrig kommer att få svar på. Men en sak är säkert, dessa killar verkar oerhört skumma...

ppna gon, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Tallefjant
Tja, torsksmuggling låter inte så otänkbart nu när Norge skärpt prostitutionslagarna.

Pelle, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank