Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
De två norrmännen bar på bildörrar när de hittades i djungeln.
De två norrmännen bar på bildörrar när de hittades i djungeln.

"Har du hört den om de två norrmännen i Afrika..."

Publicerad: 2009-09-09

Media lyckades under tisdagen äntligen att övertyga Norska utrikesdepartementet om att två Norska medborgare står inför rätta i Kongo. Medgivandet av norska UD har kommit efter att diverse tidningar gått samman och frekvent publicerat nyheter om rättegången.

Norska UD har ända sedan ärendets början varit övertygade om att det rörde sig om någon typ av "Norgevits" och har kategoriskt lagt på luren så fort någon ringt upp och sagt "Har ni hört om de två Norrmännen i Afrika...".

Knud Tallefjant, byråchef vid Norska utrikesdepartementet kommenterar ärendet;
- Vi var övertygade att det hela var en dålig Norgevits, vem har någonsin hört talas om militanta norrmän i Afrika? Vad skulle dem ägna sig åt där? Torsksmuggling? Organisering av barnslaverisweatshops för lusekoftestickning? Jag ser bara Fleksnes i kamouflagekläder framför mig när du berättar detta för mig.

- Dessutom fanns i början det löjliga kravet från Kongos regering på böter om 500 miljarder dollar, som sedan ändrades 60 miljoner dollar, antingen är detta en Norgevits eller så kan domstolen i Kongo inte räkna, tillägger Tallefjant.

De två Norrmännen dömdes till dödsstraff av domstolen i Kongo på tisdagen, domen var något oväntad eftersom denna tolfte regimbildning som Kongo haft under det senast halvåret ansetts som mer liberal och västvanlig an de övriga elva regeringarna. Hoppet står nu till att Norska regeringen kommer att göra upp en överenskommelse bakom lyckta dörrar.

Vad de båda männens syfte med Afrikaresan var är fortfarande okänt, vid gripandet uppges de ha burit på varsin bildörr med nedvevad ruta.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3 DN DN2 DN3 SvD4 SvD5
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev