Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Målningarna i Lascaux tvättas bort redan innan EU:s nya regler trätt i kraft
Målningarna i Lascaux tvättas bort redan innan EU:s nya regler trätt i kraft

EU-regler om nolltolerans gör rent hus med gamla grottmålningar

Publicerad: 2011-05-01

Att klotter är en inkörsport till grövre brott är ett påstående som accepterats av samtliga medlemsländer i EU.

- Vi måste få bort allt klotter, och då menar vi verkligen allt, eftersom även fria klotterväggar uppmanar till klotter på förbjudna platser. Och klottrare umgås i underjordiska ligor där de planerar langning, rån och mord.

Så säger Jürgen Storbeck, ordförande för Europol och f.d. polis. Storbeck visar på några tjocka luntor som han menar ska peka på sambanden mellan klotter och tung kriminalitet.

- Vi måste också få bort gammalt klotter, muralmålningar och så kallade tags som våra förfäder klottrade i grottorna.

- Men är det inte k-märkta fornminnen?

- Hördudu, man kan k-märka både Jack the Ripper och Lee Harvey Osvald, men det fråntar dem inte från ansvar. Klotter är klotter, och det ska bort.

- Och på vilket sätt skulle tex målningarna i Lascaux och Altamira bidra till den tunga kriminaliteten?

- Målningarna utfördes i anslutning till utrotandet av bland annat neanderthalarna. Sambandet talar sitt tydliga språk. Under denna tid försvann även många djurarter, som den sabeltandade tigern och mammuten. Får vi bort klottret kan vi förhindra ett tredje världskrig och eventuellt rädda den svenska vargen.

- Vi känner att vi är ute i elfte timmen och vi inom Europol har tagit beslut om att klottret ska bort innan beslutet klubbats igenom på EU-nivå. Detta är det viktigaste och absolut bästa som hänt sedan penicillinet uppfanns.

- Runt om i Europa, på små orter, även i Sverige pågår just nu operation Nolltolerans. Svenska poliser har rätt att trakassera ungdomar som besöker butiker där de säljer serietidningar och t-shirts med motiv som ser ut som graffiti. Idag kanske de känner sig kränkta, men i morgon kommer de att tacka oss. Vi beslagtar alla deras serietidningar, tuschpennor och block. Allt som i våra ögon är klotterrelaterat.

- Och vi känner att vi har massmedia på vår sida. Ingen tidning har hittills rapporterat om kränkningen som sker dagligen mot unga personer som skulle kunna vara klottrare.

- Jag vet att Klottrets fiende N:o 1 redan har nominerats till Nobels fredspris. Det känns fint att arbeta för att få bort den degenererade konsten på allmänna platser och murar. Konst ska bara finnas inom glas och ram och man ska se vad det föreställer.

- Nästa steg blir att bränna suspekta serietidningar.

Göran Stollerud, professor i grottmåleri, graffiti och andra världskrigets entartete künst kommenterar:

- Det finns inte en enda undersökning som tyder på att klotter skulle leda till tyngre kriminalitet. Däremot finns det många inom handeln med konst inom glas och ram som använder auktionsverken för att tvätta sina svarta pengar. Är det någonstans som Klottrets fiende skulle kunna göra nytta så är det där. De kunde tvätta konstmaffians svarta byk.

- Låt ungdomarna klottra. Det håller dem borta från den farliga idrotten och dess alkoholrelaterade skador. Och de slipper knarket i de fina konstsalongerna.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: NSD SvD Journalisten SA GP ekuriren ekuriren 2 BL
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev