Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
28 November 2021
 
Målningarna i Lascaux tvättas bort redan innan EU:s nya regler trätt i kraft
Målningarna i Lascaux tvättas bort redan innan EU:s nya regler trätt i kraft

EU-regler om nolltolerans gör rent hus med gamla grottmålningar

Publicerad: 2011-05-01

Att klotter är en inkörsport till grövre brott är ett påstående som accepterats av samtliga medlemsländer i EU.

- Vi måste få bort allt klotter, och då menar vi verkligen allt, eftersom även fria klotterväggar uppmanar till klotter på förbjudna platser. Och klottrare umgås i underjordiska ligor där de planerar langning, rån och mord.

Så säger Jürgen Storbeck, ordförande för Europol och f.d. polis. Storbeck visar på några tjocka luntor som han menar ska peka på sambanden mellan klotter och tung kriminalitet.

- Vi måste också få bort gammalt klotter, muralmålningar och så kallade tags som våra förfäder klottrade i grottorna.

- Men är det inte k-märkta fornminnen?

- Hördudu, man kan k-märka både Jack the Ripper och Lee Harvey Osvald, men det fråntar dem inte från ansvar. Klotter är klotter, och det ska bort.

- Och på vilket sätt skulle tex målningarna i Lascaux och Altamira bidra till den tunga kriminaliteten?

- Målningarna utfördes i anslutning till utrotandet av bland annat neanderthalarna. Sambandet talar sitt tydliga språk. Under denna tid försvann även många djurarter, som den sabeltandade tigern och mammuten. Får vi bort klottret kan vi förhindra ett tredje världskrig och eventuellt rädda den svenska vargen.

- Vi känner att vi är ute i elfte timmen och vi inom Europol har tagit beslut om att klottret ska bort innan beslutet klubbats igenom på EU-nivå. Detta är det viktigaste och absolut bästa som hänt sedan penicillinet uppfanns.

- Runt om i Europa, på små orter, även i Sverige pågår just nu operation Nolltolerans. Svenska poliser har rätt att trakassera ungdomar som besöker butiker där de säljer serietidningar och t-shirts med motiv som ser ut som graffiti. Idag kanske de känner sig kränkta, men i morgon kommer de att tacka oss. Vi beslagtar alla deras serietidningar, tuschpennor och block. Allt som i våra ögon är klotterrelaterat.

- Och vi känner att vi har massmedia på vår sida. Ingen tidning har hittills rapporterat om kränkningen som sker dagligen mot unga personer som skulle kunna vara klottrare.

- Jag vet att Klottrets fiende N:o 1 redan har nominerats till Nobels fredspris. Det känns fint att arbeta för att få bort den degenererade konsten på allmänna platser och murar. Konst ska bara finnas inom glas och ram och man ska se vad det föreställer.

- Nästa steg blir att bränna suspekta serietidningar.

Göran Stollerud, professor i grottmåleri, graffiti och andra världskrigets entartete künst kommenterar:

- Det finns inte en enda undersökning som tyder på att klotter skulle leda till tyngre kriminalitet. Däremot finns det många inom handeln med konst inom glas och ram som använder auktionsverken för att tvätta sina svarta pengar. Är det någonstans som Klottrets fiende skulle kunna göra nytta så är det där. De kunde tvätta konstmaffians svarta byk.

- Låt ungdomarna klottra. Det håller dem borta från den farliga idrotten och dess alkoholrelaterade skador. Och de slipper knarket i de fina konstsalongerna.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: NSD SvD Journalisten SA GP ekuriren ekuriren 2 BL
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

En farhåga
Väldigt fin artikel, men jag har en farhåga: Om ungdomarna klottrar så hålls de borta från den farliga idrotten, och det är ju bra. Men de dras också till hiphop, som ju är en alltför fjuttig musik för att på djupet tillfredställa unga sinnen, så som hårdrock, grunge och metal gör.

Esau Persson, (för 31 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ta bort det bums
Ta bort klottret bums jag får migrän av alla sprayade färger, ta bort alla färger också på samma gång så att mina ögon får vila. För övrigt tycker jag att narkomaner ska hålla sig med egna knarksprutor har man råd att knarka, har man minsann råd att köpa sprutor till det också. Och har man inte det så slutar man ju att knarka när man får all hepatit, gulsot och tyfus.

Val Strandad (M), (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Huvet på spiken
"They all wear hooded sweatshirts. Listen to rap music, move in criminal networks"

Jonas, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

sant
Det roliga är att det är sånt som dom skulle kunna säga på riktigt. "Och klottrare umgås i underjordiska ligor där de planerar langning, rån och mord."

/Robert, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank