Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
terfallsfrbrytare i riksdagen
terfallsfrbrytare i riksdagen

Riksdagsmysterium utklarat

Publicerad: 2008-11-06

Länge har riksdagens toaletter gäckats av skvätt vid sidan av toalettstolarna i riksdagshuset.

För att undersöka vilka som är dessa missriktare är har rikdagens väktarbolag satt in övervakningskameror på alla toaletter för ett värde av 3 miljoner kronor.

Johan Falköga, ansvarig för kamerainstallationerna.
- Ja, det drog iväg. Dels på grund av att installatörerna var illegala invandrare som immigrationsmyndigheten fick snabbbehandla och dels på grund att från den placering inne på toaletterna som kamerorna hade kunde man inte se vem som kissade fel. Vi var helt enkelt tvungna att ändra på placeringen. Vi tänkte från början att om man inte filmade ansikten på de som gick på toaletterna behövde vi inget tillstånd av länsstyrelsen för övervakning. Efter tre månader insåg vi att vi var tvungna att filma bovarna också, även om oskyldiga skulle hamna i rutan.

För åtta månader sen fick riksdagen igenom sitt tillstånd att filma på toaletterna. Sedan dess har väktare ihärdigt tittat på bandade kamerabilder nätterna igenom.

Johan Falköga:
- Ja, vi kan inte öppet gå ut med att någon felkissar på toaletterna, utan utredningen måste ske i det tysta för att komma åt förgriparna, därav allt nattarbete.

Tipset att någon missat ringen framkom efter att Fredrik Reinfeldt småpratat med några städare under Riksdagens Halloweenfest förra året. Festen pågick så länge att lokalvårdarna som skulle städa matsalen på måndagsmorgonen beblandade sig med gästerna. Städarna trodde att de småsnackade med en kollega, i själva verket självaste statsministern som var skickligt förklädd, och uttryckte sitt missnöje över att det alltid var kiss på golvet på vissa toaletter och att det verkar spridit sig den senaste månaden.

Städbasen Arne Rent har efteråt varit tvungen avskedat städarna på Säpos begäran.
- Det är förskräckligt att "läckor" ska framkomma på detta vis. Vi hade inget annat val än att sparka dem för att hålla rikets säkerhet på topp.

Även Säpo ska ha varit inkopplade på fallet, men nästan ingen vill kommentera ämnet.
"Vi kan hålla tätt" är den enda kommentar vi fått från Leif Kniip på Säpo.

Dagens Svenskbladet har pratat med en anonym källa på FRA, Stig Smygare.
- Det där löste vi på nolltid. Vi hade spaning på det där sen tidigare, men det var inte förrän Säpo kontaktade oss som vi kunde lämna ut uppgifterna. Hur skulle det se ut om det framkom att vi hackat in oss på riksdagens toalettkameror och övervakat utan att vi fått ett uppdrag den rätta vägen?

Fallet uppklarades för några veckor sedan, men trots klar bevisning, enligt Falköga, tror inte kammaråklagare Sten Sture att det kommer att hålla i rätten.

- Vi har valt att inte gå vidare i fallet. Jag kan helt enkelt inte göra detta på grund av min position och min kontakt med vår justitieminister Beatrice Ask. Jag skulle få kicken direkt om det framkommit att hon är boven i dramat. Han vill dock inte kommentera fallet och vem som är den skyldige, även om han medger till viss del att Beatrice inte kan friskrivas från fallet.

Johan Falköga är trots allt nöjd med utgången av undersökningen. De har fått fram vem som är skyldig även om han medger att det varit ett bakslag för firman. Nu måste de betala vita löner till de anställda och även få fram ett kollektivavtal.

- Våra merkostnader har ökat kraftigt i och med att vi måste höja lönen till kollektivavtalsstandard och dessutom betala skatt, men det är ändå skönt att vi fått fast denna återfallsförbrytare. Det kommer nog vara lättare att få tag på fler jobb nu när man är rikskändis. Flera nätsajter har hört av sig och vi kan tänka oss att sälja bilderna, bara vi får ett pris som känns rätt.Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!