Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
4 Oktober 2022
 
Kniven i Ronja Rövardotter är inte längre bortappad utan stulen av Rumänska bärplockare.
Kniven i Ronja Rövardotter är inte längre bortappad utan stulen av Rumänska bärplockare.

Mer rasism i Astrid Lindgrens böcker utlovas

Publicerad: 2014-10-01

Nordstedts VD bad i förmiddags om ursäkt till föräldrar och yngre läsare för att de tidigare vikt sig för påtryckningar från den så kallade PK-maffian.

- Vi har förstått att vi varit på helt fel spår, säger en ångerfull Otto Sjöberg som nu utlovar mer rasism i Lindgrens klassiker.

Det var sedan Nordstedts VD Otto Sjöberg som vanligt loggat in på Facebook för att kolla vad vänner och bekanta ätit till frukost, som han upptäckte att en artikel från Aftonbladet hade delats flitigt. Artikeln handlade om att ord som nu för tiden anses stötande ska klippas bort från Astrid Lindgrens filmer, bland annat från Pippi i Söderhavet. När han läste kommentarerna insåg han att han själv varit på fel spår och att något var tvunget att göras. I förmiddags samlade han till presskonferens.

- Jag kan inte mer än att be om ursäkt. Jag har trott att vi varit något på spåren, men av kommentarerna på Facebook att döma så är det ju helt tvärt om, sa en skamsen Otto Sjöberg.

Vad förlaget ska göra är idag oklart, men Sjöberg leker med tanken att ta in en konsult för att skriva om delar av Lindgrens klassiker för att få dem mer rasistiska.

- Emil i Lönneberga är en av de klurigare nötterna att kläcka. Många av Lindgrens verk har ju tydliga polariseringar. Med lite fantasi kan man ju ersätta Kattlas män med någon folkgrupp som folk på Facebook är eniga om är onda, men Emil saknar ju en tydlig skurk, säger Sjöberg som ändå inte utesluter att göra fattigjonen till romer.

”Astrid Lindgren är något av det svenskaste vi har, och om svenska folket vill ha mer rasism så ska de få det”,
skrev Otto Sjöberg nyss på Facebook. Inlägget har i skrivande stund fått 622 likes.

Berättelser av Astrid Lindgren som nu kommer ändras av förlaget för att bli mer rasistiska

  • Karlsson på taket blir nu en jude som lånar ut pengar till ockerräntor till lillebror.
  • Herr Nilsson är inte längre en apa utan en inföding, han äter fortfarande bara bananer och sover i en låda på golvet i änden av Pippis säng.
  • Det är inte längre Emil som hissar upp Ida i midsommarstången, det är förbipasserande Romer.
  • Lotta på Bråkmakargatan är nu ett adopterat flyktingbarn från Mellanöstern som är "problematisk av förklarliga skäl".
  • Bråket mellan Ronja och Birk om den försvunna kniven handlar inte längre om att dom tappat bort den utan om att Rumänska bärplockare stulit den.

 


Annons

Kjell Jonsson-Svensson

Fler artiklar av Kjell Jonsson-Svensson


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 35 kommentarer

Re: oerhört less detta svammel
Är du så pass förbannad över att man tar bort ordet negerkung för att folk tar illa upp så har du något personligt problem.

Till Herr Rasist, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

ansvarslöst
Låt Astrids böcker vara! dessa sagor har jag växt upp med och kommer därför nu kpa dom gamla böckerna innan ni gör o dom då jag inte skulle kunna tänka mig att köpa nyskriven skit!

mumintrollet, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: oerhört less detta svammel
Är inte det heller att alla svenskar e rasister, jag tror att fler som mig bara tycker att folk ska låta astrid å hennes underbara sagor vara i fred!

lilla jag, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

oerhört less detta svammel
Hur gammal är inte pippi? Konstigt att pippi i alla tider har varit bra men nu helt plötsligt har nån jävla nisse kommit på att pippi (å allt annat verkar det som) är superrasistiskt!! Nu får ni väl lägga av, snart är man väl rasist bara för man är född svensk?! Sverige är inte svenskt nå mer, ska vi onte passa på att byta namn på landet nu oxå då det säkert finns nån som tycker att sverige är ett rasistiskt namn?!!?!!

lilla jag, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: sjukt
Astrid Lindgren sa själv att hon ångrade rasismen i böckerna.

Astrid, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank