Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
I Upplands-Väsby har vandalismen helt upphört efter att man installerat nya övervakningskameror från Sydkorea.
I Upplands-Väsby har vandalismen helt upphört efter att man installerat nya övervakningskameror från Sydkorea.

Sydkoreansk övervakningskamera stoppar vandalism

Publicerad: 2009-09-09

En storsatsning på övervakningskameror har lett till drastiskt minskade kostnader för skadegörelse i Upplands Väsby utanför Stockholm. De avancerade övervakningskamerorna är importerade från Sydkorea och reagerar på rörelse och mänskliga former, när de iakttar en människa varnar de personen innan de använder sin inbyggda kulspruta.

De talande kamerorna aktiveras när någon kommer inom ett specifikt område och sedan sänds bilden till en bevakningscentral i Stockholm där det finns väktare som tittar på tv-skärmar. Samtidigt pekar även kameran ut med ett lasersikte så att den observerade personen vet om att den är iakttagen. Ifall ingen väktare finns tillgänglig kan också kameran agera på eget initativ och varna samt skjuta mot inkräktaren.

- Det räcker oftast med en varningssalva för att man ska skrämma iväg några ynglingar som står och hänger, berättar Arne Svenningsson, väktare anställd vid Partenas bevakningscentral.

- Häromdagen var det några punkare som roundkickade en papperskorg, eller de tänkte göra det i varje fall, så jag satte en salva i marken bredvid dem, de fick en jävla fart därifrån efter det, skrockar Arne.

Upplands Väsbys kommunledning tycker att kamerorna är bra, trots de höga kostnaderna att importera dem från Sydkorea, underhåll och ammunition så betalar de av sig i längden. Under 2007 uppgick kostnaderna för glaskross, brand, inbrott och klotter på kommunens skolor till nära 5 miljoner kronor. Kostnaderna för skadegörelse har minskat med minst 50 procent sedan kamerorna sattes upp och vid ett par tillfällen har man dessutom lyckats med headshot på skadegörare som inte hunnit springa sin väg.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

Råkade stoppa min hund i diskmaskinen
Rip buster 2019-2020

Oskar Eriksson, (för 9 månader sen) Svara kommentar Svara kommentar

Samsung
Samsung framtiden flyttar in.

Mr. Derp, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jävla farligt med maskiner som kan skjuta automatiskt
om någon dum tar över dem vet man inte vad som kan hända!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hans alvarlig, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Genialt!
Genialt! Förutom direkt minskade kostnader för skadegörelse lär det i förlängningen även sänka kostnaderna för skolverksamheten rent allmänt, och även för BB och sjukvård. (Sjukvård dock enbart förutsatt att kamerorna hålls väl justerade, annars kan det få omvänd effekt. Skolvaktmästarna bör förstås ägna ett par timmar om dagen åt kameravård.)

Matthias, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Bra jobbat!
Underbart att ni försöker röja undan alla punkare från kommunen! Jag måste säga att ja är trött på alla pundare som står vid skolorna, så den enda lösningen är ju heltänkelt att skjuta ihjäl idioterna. Hoppas någon kan försöka tipsa regeringen om denna lösningen, jag hoppas innerligt att de inför dessa kamerorna på alla Sveriges skolor!

Hannes@existenz, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank