Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
I morse hände det igen. Ett pendeltåg försvann spårlöst, mitt i rusningstrafiken. Förtvivlade anhöriga kräver svar från SL.
I morse hände det igen. Ett pendeltåg försvann spårlöst, mitt i rusningstrafiken. Förtvivlade anhöriga kräver svar från SL.

Pendeltåg försvann spårlöst

Publicerad: 2009-03-03

Det var vid 07:22 på morgonen som passagerarna på pendeltågstationen i Jakobsberg märkte att 07:24 tåget plötsligt försvann från trafikinformationsskärmarna. Till en början spred sig en viss ilska bland passagerarna. I rusningstrafiken behövs varenda avgång, detta inställda tåg innebar ju att nästa tåg, som kommer in nästan fullt till Jakobsberg, kommer att få ta emot passagerarna ifrån två avgångar på alla efterföljande stationer. Men snart övergick ilskan i skräck och förtvivlan. Många av passagerarna hade ju familj och vänner som satt på 07:24 tåget. Det tog inte lång tid innan Stockholms Lokaltrafik:s (SL) telefonväxel var nerringd av förtvivlade anhöriga.

- Det är inte första gången ett pendeltåg försvinner, säger Georg Pettersson, konspirationsteoretiker på institutet för studier av kollektivtrafik. SL har tidigare valt att lägga locket på, men nu höjs röster som kräver svar. Min forskning pekar på att detta är inte bara medvetna, utan även välplanerade och professionellt genomförda bortföranden, fortsätter Georg Pettersson. Syftet skulle vara att minska belastningen på den hårt ansatta kollektivtrafiken i Stockholm, i synnerhet pendeltågstrafiken.

Sedan 2007 har minst 170 pendeltåg försvunnit på liknande sätt. Mönstret känns igen, någon minut innan tåget skall komma in till en station försvinner det plötsligt från trafikinformationen. Ingen förklaring ges, och tågvärdarna vet ingenting. Det har hänt att passagerarna har dykt upp igen, då alltid med omfattande minnesluckor. Vissa har påfunnits medvetslösa i överfulla pendeltågsvagnar. Till synes har de svimmat av trängseln och syrebristen som följer av kombinationen rusningstrafik och försvunna eller inställda pendeltåg. Luttrade förortsbor är ju vana vid ett visst omak i form av stress och trängsel för att ta sig fram och tillbaka till sina arbeten, men de flesta drar gränsen vid regelrätta kidnappningar.

- Det är ju förjävligt rent ut sagt, säger Lena Westin, pendeltågsresenär från Kungsängen. Vad ska de skylla på den här gången? Lövhalka?

SL säger att man startat en intern utredning av de försvunna pendeltågen. Man vill inte kommentera hur stort antal passagerare som omfattas, men bekräftar att man planerar ytterligare höjningar av biljettpriserna för att kompensera för inkomstbortfallet.


Annons

Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson

Fler artiklar av Pelbjarn Grunkbladh-Johnsson


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 22 kommentarer

Tåg är också människor
Det är säkert inte så lätt för ett litet tåg att jämt tvingas in på en given bana av penningsnikna lokaltågsentreprenörer. Att måsta vara så enkelspårig. Tåget behövde väl bara lite omväxling. En smula frihet ett tag. Till 07:56 ungefär.

MummaGumma Snell, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Va i...
Sa ett enkelt fel i systemet verkar ju vara en ologisk förklaring... Kanske ett enkelt fel som gör att tåget inte syns på skärmen då det tolkas som anlänt och avgånget i förtid? Och vad är det för idioter som konspirerar kring att sl skulle kidnappa folk? Okej dom har relativt värdelös tidsuppfattning från gång till gång men seriöst... Att ha fötterna på jorden är inte så svårt, dags att börja.

Billy, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Svar: Silverpilen
INTE BARA DÄR: Lejon Skogs skrev: "Folk sa att jag hade varit synlig både i Norrköping och Österåker." - Jag är nästan övertygad att jag dessutom har sett dig i Mordor och i Mumindalen. Du råkade även hamna i bakgrunden på en bild i Ankeborgsposten, som visar dig på trottoaren nedanför en större pengabinge.

Cygnus Ferreus, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Silverpilen
Silverpilen i tunnelbanan var värre, jag klev ombord en gång, kom inte tillbaka förrän två år senare. Folk sa att jag hade varit synlig både i Norrköping och Österåker.

Lejon Skogs, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

är det safe nu?
Fan måste åka tåg snart undrar om faran är över så att säga. vill ju liksom inte försvinna

lelle, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank