Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Kd och Fp i gemensam storsatsning

Kd och Fp i gemensam storsatsning

Publicerad: 2008-11-04

I ett desperat försök att få publicitet väljer Kd och Folkpartiet att gemensamt gå ut med ett förslag på ny detaljplan för hela stockholms innerstad.

I grova drag går förslaget ut på att göra det mer student- och familjevänligt. En stor del är att minimera antalet bilvägar och införa cykelbanor och rulltrottarer i massor i stället.

Vi tänkte att det vore jätteläckert att kunna åka på en rulltrottoar ända från sveaplan till sergelstorg. Man skulle se så mycket mer av staden på väg till jobbet. På Sveavägen kan man bygga jättemånga studentskrapor för alla studenter. De måste ju gilla att bo mitt i city. De har ju inte så mycket bilar heller så det blir ju liksom lite onödigt med bilväg för dem.
På frågan om hur lång tid det skulle ta att ställa bilen vid Sveaplan/Norrtull och ta rulltrottaren ända till Sergelstorg medger de att det skulle ta några minuter extra. Men å andra sidan skulle man få ut så mycket mer av färden. Och så slipper man vänta vid alla rödljus.
-Varför inte profilera Stockholm som staden med världens längsta rulltrottarer? Det skulle sätta Stockholm på världskartan!

För att finansiera detta har partierna tänk att man kan sälja av centralen och låta någon extern byggjätte bygga en jättelik fotbollsarena. Det finns ju ingen stor fotbollsarena i innerstaden, så det skulle passa utmärkt. Gallerian Hamngatan kan också säljas av och där kan man tänka sig att det blir en jättelik "food court" fast med fikaställen.

Fontänen vid sergelstorg vill båda parter ha kvar, betonar man, då det kan vara kul för KTH-studenterna att få plaska runt i vattnet på sergelstorg under den inledande nollningsveckan.

-Tänk om de tävlar klass mot klass i att göra den största vattenballongen och kasta ner från kulturhuset. Det skulle vara riktigt skojsigt, uttrycker högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg med två tummar upp och ett brett politikerleende och fortsätter, det skulle nog locka riktigt många ungdomar att vilja plugga teknik.

-På Södermalm kan man också göra jättemycket. Tänk på hur mycket väg som tar upp massa plats i onödan. Bygg smidiga rulltrottoarer där med. Från Gullmarsplan ända in till Slussen. Visst kan man tänka sig att visst bilbehov finns, men då kan man åka runt på utkanterna av Söder och bygga upp mysiga stadsdelar i mitten av söder med massa parkmiljö där jonglörer och mimare kan hålla till.

Att de kontinuerligt röstat mot Socialdemokraternas tidigare förslag att bygga fler cykelbanor i city avfärdar de med att dessa inte var tänkta för studenter specifikt, utan mer för affärsfolk som ville trampa runt med sina lyxcyklar med breda däck och många växlar. Nu satsas det på gamla hederliga tungtrampade cyklar från Kronan. Precis sådana som alla studenter vill använda.

Centern har valt att stå utanför förslaget med motiveringen att Kd och Fp har blivit skvatt galna.
-Ett sådant bygge skulle ta minst 2 år och det har vi inte tid med, tid är pengar som bekant. Trams och larv, det är vad det är.

-De är bara jättegriniga för att vi inte ville ha traktorer i innestan, kontrar Fp-basen Lars Leijonborg, som själv är övertygad att studenterna visst skulle ha råd att bo i innerstan.
-Om det bara byggs tillräckligt med studentlägenheter skulle alla fastighetsägare vara tvungna att sänka hyran då det kommer finnas ett stort överskott av dessa i innerstaden. Jättesmart.

Maud Olofsson har inte gått att nå för en kommentar, men Centerns presssekreterare Frank Nilsson låter meddela att det visst skulle kunna gå att få plats med en 4H-gård och lite höbalar kring stureplan.

-Varför ska bönder alltid behöva stå utanför? De vill också bo centralt. Vi ser dessutom behovet av mer lokalt odlade grönsaker, särskild bland trendiga innerstadsfamiljer och vegetarianska studenter.

För att få med Kd på förslaget har Fp gått med på att bygga fler och större kyrkor. Till exempel har de tänkt att man kan bygga ut Klarakyrkan så att den korsar över Klarabergsgatan i en skywalk över till Åhlenshuset och i denna bygga en stor aula för att stormässor öppen dygnet runt. Men inte bara kyrkor planeras. Även ett familjeterapihus planeras uppföras mitt på Medborgarplatsen med kurser och seminarier om kärnfamiljens plats i samhället, förutom familjerådgivning, givetvis även denna öppen dygnet runt.

Moderaterna är någorlunda med på noterna, men det är bara för att kompensera för att de redan fått leka med skatter och finanser.
-Klart våra bröder och systrar i alliansen ska få göra något också, annars skulle de känna sig utanför. Centern har ju redan fått hela norra Sverige och stora delar av skåne, resonerar man inom moderaterna. -Men det är ju klart, ingen har ju berättat för centern att skåne ska säljas av till Danmark för en billig peng och norrland kommer styckas upp och delas ut till samerna. Nyheten kommer slå ner som en bomb hos dem, men det är ingen som vill vara den onda budbäraren och därför kommer vi försöka hålla det hemligt så länge vi kan, säger den småfnittrande och nyomprofilerade hårdrockaren, tillika finansminister, Anders Borg.

Miljöpartiet känner att satsningen på Stockholms innerstad känns som ett fräscht komplement till miljödebatten, men säger sig ändå ha svårt för att samarbeta med de två partierna då dessa inte vill avskaffa skolpengen eller införa obligatorisk praktikplats på reningsverk för alla gymnasie-elver i kranskommunerna.

I vanlig ordning protesterar vänstern och sossarna vilt, men inte heller nu är det någon som lyssnar till gnället.Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev