Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
30 September 2023
 
Trots snusk är pizzerians mat näringsrikare och smakligare än Sodexos mat.
Trots snusk är pizzerians mat näringsrikare och smakligare än Sodexos mat.

Halmstadspizzeria vinner upphandling för Stockholms sjukhusmat

Publicerad: 2009-07-07

Det lilla familjeföretaget Guiseppe pizza i Halmstad har överraskande vunnit upphandlingen för att leverera all sjukhus- och vårdmat i Stockholmsregionen. Guiseppe pizzeria är ett familjeföretag som drivs av bröderna Selim och Baris Osman, pizzerian fick nyligen underkänt på ett antal olika punkter i en kontroll genomförd av Miljö- och Hälsoskyddskontoret i Halmstad. Trots detta anses pizzerian utgöra ett mycket bättre alternativ än den färdigmat som i dagsläget levereras av Sodexo.

- Vi blev rejält chockade, det var inte alls som vi förväntat oss, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Jannike Strömblad.

Inspektörerna tittade särskilt på hygien, rengöring, avfallshantering och temperaturer.
- De värsta bristerna bestod i att det saknades handtvättmöjligheter, ingen tvål eller rinnande vatten, berättar Strömblad.

Andra brister var dåligt rengjorda redskap, temperaturer som var för låga eller för höga och dåligt inpackade och märkta ingredienser.
- Trots allt gör vi dock bedömningen att maten de tillreder här är näringsrikare och smakligare än Sodexhos så kallade färdigpackade ångtillagade mat, och de får därmed överta kontraktet  med omedelbar verkan.

Bröderna Osman är överförtjusta att ha vunnit det nya kontraktet  och låter meddela att de genast ska skärpa hygienen på pizzerian och att de nu planerar att leverera ett antal olika färdiglagade maträtter varje dag, Selim Osman berättar;
- Det blir en roterande meny med våra baspizzor, Margaritha, Vesuvio, Quattro Stagione, Calzone och köttfärspizza. Samtidigt har man ett alternativ att få en hundrafemti gram med strips, eller kebab med bröd två på tisdagar och torsdagar. På fredagar kan man även välja en Bahamaspizza, det är en special exotisk pizza med kyckling, banan, jordnötter och curry, vi tänkte att fredagar kunde det vara lite speciellt. All mat kommer att levereras frusen för att sedan värmas upp i mikrovågsugn på sjukhusen.

- Alla pizzor kommer med en läsk och en liten plastförpackning med pizzasallad, för att täcka in hela kostcirkeln, fortsätter Selim Osman.

Personal vid Södertäljes sjukhus har välkomnat leverantörbytet;
- Maten som Sodexo levererade varken smakade eller luktade någonting, ett tag injicerade vi rödsprit i förpackningarna innan vi körde dem i mikrovågsugnen, allt bara för att få till lite smak i dem, berättar sjuksköterskan Moa Andersson för Svenskbladet.

Astrid Fängblad 78, intagen patient vid Södertäljes sjukhus berättar;
- En dag åt jag en gummihandske som blivit kvarglömd av misstag när jag fick ett stolpiller infört. Jag märkte inte att det var en handske, det var ingen skillnad i konsistens från Sodexos pannbiff med potatis.

- Idag vill jag ha en Calzone till lunch, och jag tar en kebab med bröd till middag, tillägger Astrid.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aft SvD Exp Hlp GP
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev