Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
Är denne man i själva verket den spårlöst försvunne shejken Yushugom Bogd-Uul?
Är denne man i själva verket den spårlöst försvunne shejken Yushugom Bogd-Uul?

Försvunnen shejk tros vara fångad på film i Stockholms tunnelbana

Publicerad: 2009-09-20

En mycket oväntad observation som gjorts nyligen i Stockholms tunnelbana har fått omvärlden att stanna till. Den ökände shejken Yushugom Bogd-Uul - spårlöst försvunnen sedan 15 år tillbaka - tros har fångats på film utav en intet ont anande ynglings mobilkamera. Filmsnutten finns att beskåda på YouTube och har rört upp spekulationer världen över.

- För att förstå vem shejken Yushugom Bogd-Uul egentligen var måste man dra tillbaka tiden till mitten av 90-talet, berättar Stig-Arne Fryksson, föreläsare vid Stockholms Universitet, och fortsätter engagerat: Han var inte bara en mångmiljardär, en passionerad hästpolospelare och en eftersökt playboy med ett luxuöst leverne i Florida. Han var också en framgångsrik affärsman och företagsledare, en hyllad poet - med diktsamlingen "Köttsvärdet" i spetsen - och sponsrade dessutom bland annat sovjetisk dvärgfotboll, och hade en storslagen vision om att göra Örgryte till en världsmetropol.

Vördnaden inför Yushugom Bogd-Uuls leverne är stor hos Stig-Arne Fryksson, och han talar också med en viss vemod i blicken när han resonerar kring livsödet:

- Kanske var det framgångarna och drömmarna som till slut knäckte honom, fortsätter han med darrande röst: En dag under sensommaren 1995 var han som spårlöst försvunnen. Kvar på sängkanten återfanns endast några exemplar av hans patenterade purpur-underkläder, "Gzonki", som var i slutskedet att sättas i produktion på global skala.

Men projektet lades ner och de få åtsittande exemplar av Gzonki-kalsonger som hann tillverkas cirkulerar i hutlösa överpriser på eBay.

Stig-Arne är övertygad om att det är ingen annan än just Yushugom Bogd-Uul på filmen. Varför shejken cirkulerar i Stockholms tunnelbana har han inget direkt svar på, men han är inte sen att spekulera:

- Skandinavien och kanske i synnerhet Sverige fascinerade shejken. Hans många projekt involverade uppköp av bland annat Legoland, Absolut Vodka och självfallet Örgryte. Han hade högflygande planer för finsk Formel-1 och har - enligt legenden - världens mest omfattande samling av småländska polkagrisar.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka