Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Rinkeby torg, ungefär som Kabul City.
Rinkeby torg, ungefär som Kabul City.

Försvarets utlandsstyrka övar i Rinkeby

Publicerad: 2009-04-04

Stockholmsförorten Rinkeby norr om huvudstaden kommer i veckan att användas i övningssyfte för Livgardet. Från söndag till tisdag kommer soldater ur utlandsstyrkan att träna på torget i Rinkeby. Övningen är den sista i deras utbildning innan de skickas till Afghanistan.

Livgardet förväntar sig hårt väpnat motstånd i stadsbebyggelse från Irakiska trupper samt Kurdisk Peshmerga gerilla. Stadsskyttekompaniet från I1 i Kungsängen beräknas här kunna spela en avgörande roll. 

- Enligt vår underrättelsetjänst håller fienden till i området kring torget, vår trupp har som uppgift att gå in och oskaddligöra fienden, säkra torget och äta kebabrulle innan de åker tillbaka till I1 i Kungsängen igen berättar den ansvarige övningsledare Överste Gunnar Solberg vid Livgardet.

Risken för konflikt med Somaliska krigsherrar i Akalla beräknas som liten, även risken för väpnad konflikt med Kosovoalbanska separatister anses som försummande liten.

Beslutet att genomföra övningen har dock inte varit helt problemfritt, kritik har riktats mot att försvaret väljer en invandrartät förort för att simulera utlandstjänst.

- Genom att öva i Rinkeby får soldaterna prova hur det känns att vistas på en plats där olika språk och kulturer sammanstrålar. Soldaterna är specialutbildade och måste förberedas på att prata med människor genom tolk och att möta människor från olika kulturer.  berättar Katarina Örjan Lundbeck, Livgardets informationschef.

Att jämföra Stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon ser inte Lundbeck som något problem;

- Jag har faktiskt varit i Rinkeby själv och sett folk med huvudsjal, bilvrak och allt sånt där.

- Eller jag har nästan varit där, jag körde förbi på väg mot Hjulstakorset en gång. Räknas det om jag varit i Bålsta? medger Lundbeck efter ett tag.

Rinkebybon Yembal Kabil Latalaos, även före detta chefredaktör vid tidsskriften Gringo har kommenterat;

- Len, Rinkeby som Afghanistan? Vilket jevla skämt, de ska åka till Fittja istället, Botkyrka. Minns ni inte texten från Dogges "Kompisar Från Förr"? 

- "Stilett, butterfly, bazooka i norra botkyrka dem e inte kloka", där har ni en krigsazon! berättar Yembal.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 13 kommentarer

På gud fejk fcu svenska dagvlad
Hanijghxghkjhhjkk

Din mamma, (för 30 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

lol
han i rosa ba: "jalla sheeeitt the brinner här loh ner me rocket launchern yao?"

gudN, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

På riktigt
Vad är det för tanke bakom detta? Många som kommer från andra länder har redan varit med om krigszoner, och har kommit Sverige för att slippa det. Är det verkligen NÖDVÄNDIGT att utsätta dessa stackars människor för detta igen?Oavsett om det är i träningssyfte? Uppenbarligen är det någon högre upp som återigen inte riktigt har tänkt efter gällande konsekvenserna.

JHW, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

haha ! fejk !
HAHAHAHAH ! men herregud ! man ser ju att det är ett collage -.- http://lifeappreciation.files.wordpress.com/2008/12/rinkeby_torg.jpg - orginalet

www.drevdu.blogg.se, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

lol?
Rinkeby = somalier ej Afghaner

turban, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Slipp hngpattarna - kp en korsett frn Bella-Jane!
Twingly BlogRank