Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Idag är det Stampes tur att bli lunch åt lågstadieeleverna.
Idag är det Stampes tur att bli lunch åt lågstadieeleverna.

Döda kaniner från Kungsholmen ska serveras i skolmatsal

Publicerad: 2009-10-14

Det blev ramaskri under veckan när Stockholms stad offentliggjorde att man låtit frysa ned ca 6000 ihjälskjutna kaniner varpå man sedan låtit ett värmeverk i Karlskoga i elda upp dem och omvandla dem till värmeenergi.

Kaniner på Kungsholmen ar en vanlig syn och trots avskjutningen på runt  6000 kaniner per år räknar man med att en stam om 500-600 kaniner återstår, detta hundratal kaniner är mer än tillräckligt för att stammen ska växa till en liknande storlek nästa år. Avskjutningen anses som en nödvändighet för att hålla nere kaninstammen, bibehålla växtligheten på Kungsholmen samt förebygga trafikolyckor.

Hanteringen av de döda kaninerna har dock väckt ont blod hos flera Stockholmare;
- Jag besöker bara min gamla sjuka mamma en gång i månaden, jag hälsar inte på mina arbetskollegor när jag kommer till jobbet om morgonen. Men däremot har jag ett jävligt stort samvete för dessa små söta kaniner, det är ren skandal att man behandlar djur såhär, kommenterar Agnes Schurfitou 53 år.

Gunilla Svensson 32 håller med;
- Min 10-åriga dotter är väldigt upprörd, vet ni vad det här påminner mig om, ja det vet ni redan såklart, detta är samma sak som Hitler och nazisterna gjorde mot folk. Sköt dem och eldade upp dem bara för att de var mjuka och goa och vägrade äta kött och rätta in sig som alla andra!

Efter detta folkuppror lett av djurvänner och trettonåriga småflickor har nu Stockholms stad fått förändra sin hantering av de döda djuren;
- Att bränna dessa redan döda kaniner var för grymt, nu kommer vi istället att finna andra användningar for dem inom kommunen. De kommer bland annat att användas som värmeisolering i kommunala byggnader såsom åldersomshem och idrottshallar, en del kaniner kommer även att serveras som skolmat i några av kommunens många skolbespisningar, kommenterar Nils Skoglundh, kommunal tjänsteman ansvarig för hantering av avfall.

- Sen så kommer det såklart att bli många kaniner över, berättar Skoglundh, dessa kommer vi att samla ihop i en enorm stinkande formlös ruttnande kötthög som sakta får upplösas av sig självt.

- Vår första hantering med frysning och förbränning var korkad, jag vet inte riktigt vad vi tänkte när vi införde den,
tillägger Bengt Skoglundh.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SR SvD SR2 Aftonbladet
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 8 kommentarer

Re: Ska det vara så mycket bråk för ingenting
FACK YOU lille skutt!

JAG HATAR lille skutt, (för 39 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Djurplågeri!!!!!!!
Jag tycker att som jobbar på den där skitfabriken borde skämmas!!!!!Tänk på kaninerna o barnen på skolan som kanske har kaniner o äter det på skolan o inte vet det jag tycker att vi är lik Kina för DJURPLÅGERI!!!!!!!jag tycker att skitfabriken ska läggas ner!!!!!

En arg person, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

fan
jurplågarrrreeee uch man äter inte kaniner inte till skomatt aldrig fiitoorr

nadine milton, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Ska det vara så mycket bråk för ingenting
Menar du (lille skutt)att du har haft så många kaniner samtidigt att populationsförtätningen skulle balanserats av ett ökat frånfälle pga av sjukdomsexponering? Det låter verkligen inte som du borde få ha husdjur.

King smegma, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ska det vara så mycket bråk för ingenting
Jag har själv kaniner och vet av erfarenhet att det bildas sjukdomar när kaninerna blir för många. Då dör dom en naturlig död. Är det då inte bättre att skjuta av kaninerna och låta ett antal vara kvar som klarar sig. Och om kaninerna ger värme är väl det ett plus. Och under kriget åt man kaniner i parti och minut för att överleva så det är inget konstigt med det. Ska smaka som kyckling sägs det.

lille skutt, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank