Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Lajvarna vid en gruppbild framför Stockholms skärgård.
Lajvarna vid en gruppbild framför Stockholms skärgård.

Arga lajvare protesterade vid förhandsvisning

Publicerad: 2014-03-24

Under helgen väckte ett arrangemang av Stureplansgruppen vrede bland Stockholms lajvare. I ett inlägg på Facebook sökte Stureplansgruppens eventbolag ett 30-tal lajvare som i utbyte mot mat och öl skulle skapa en Game of Thrones-stämning vid en Stockholmsbiograf.

Lajvarna var dock inte intresserade utan blev istället arga över att deras hobby, en accepterad kulturform, på detta vis skulle utnyttjas i kommersiella syften utan att betalning utgick.

Missnöjet hos lajvarna var så stort att dom beslöt sig för att ta till gatorna i protest, Sebastian Fyllbult, en av lajvarna, berättar;
- Vi ville skrämma eventets arrangörer, så vi klädde oss i våra rustningar, hjälmar, sköldar och blanka vapen, lite som i filmen Excalibur från 80-talet.

- Sen tågade vi ned till biografen där förhandsvisningen skulle ske, och varje gång det anlände gäster hotade vi dem!  Själv låtsades jag vara en bärsärkarviking vid namn Grimgroll den grymme, förklarar Fyllbult.

När filmen började skingrade sig lajvarna, enligt en av dem var detn en manöver för att vagga in eventets arrangörer i en falsk trygghet. Så fort filmen slutade uppenbarade sig dock de argsinta lajvarna igen, denna gång med tända facklor.

Under rop och skrik jagades sedan biografbesökarna vidare till en närliggande nattklubb, när den sista besökaren sprungit in på biografen ropade en person ur lajvmobben "Fly dårar, fly!". Lajvarna väntade ett par timmar tills dom insåg att inget torrdass fanns tillhanda och att det vore off-lajv att använda toalettpapper, protesten fick helt enkelt avbrytas.

Stureplansgruppens representant meddelar att ingen gäst vid namn Tengil befann sig på varken biografen eller efterfesent, dom här lajvarna måste ha blandat ihop olika personer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!