Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
USA:s ambassad registrerar inte någon (som är längre bort än vad teleskopet kan se).
USA:s ambassad registrerar inte någon (som är längre bort än vad teleskopet kan se).

Amerikanska ambassaden; "Luften är fri"

Publicerad: 2010-11-11

Avslöjandet om att USA bedrivit övervakningsverksamhet i Norge väckte stor uppståndelse. På fredagskvällen kunde SÄPO bekräfta att liknande verksamhet bedrivs även i Sverige. USA:s ambassadör till Sverige, Matthew Barzun, var inte tillgängligt när Svenskbladet sökte honom, vi fick istället tala med en tjänsteman på ambassaden som vill vara anonym;

- Vi har sysslat med övervakning, men det är väl inte märkvärdigare än att er lokala ICA-handlare har kameraövervakning för att upptäcka snattare, förklarar chefen för informationsavdelningen på amerikanska ambassaden för Svenskbladets reporter.

Enligt ambassaden i Stockholm är enheten, "Surveillance Detection Unit", inte en hemlig organisation. Liknande övervakningsenheter finns vid USA:s beskickningar över hela världen.

- Svenskar behöver inte oroa sig, det är främmande element, sådana som
inte kommer från Sverige, som vi riktar vårt intresse mot,
förklarar tjänstemannen.

Som ni själva?
- Hur menar ni nu? Vi är inga utlänningar, vi kommer från USA.

Men ni är på svensk mark nu.

- Nej vi är inne på ambassaden. Den är amerikansk.

Och tittar ut?

- Ja, det är det väl inget förbud mot? Luften är fri, vi får väl titta, eller är det tittförbud här?


Men ni har ju registrerat folk som uppehållit sig i närheten av ambassaden och andra platser relaterade till USA i Sverige.

- Vi beklagar den inflammerade och felaktiga rapporteringen i pressen om det här programmet, som inleddes i Norge, och som har orsakat oro och bekymmer bland några av våra vänner. Det handlar inte om svenskar.

- Ni behöver inte vara oroliga. Det är bara utlänningar, såna som inte hör hemma på svensk mark som vi registrerar. Och kommunister. Men inga andra. Och skäggiga svenskar. Men inga andra. Och de som har avvikande åsikter. Och där går gränsen. Men om svenskarna är muslimer registrerar vi dem också. Och där är det stopp. Mer kan jag inte säga.

Därefter kräver ambassadens personal att Svenskbladets reporter lämnar sina fingeravtryck, låter sig irisfotograferas samt fotograferas framifrån och från sidan och fyller i ett 20-sidigt formulär om politisk tillhörighet, religion och om det finns några muslimer eller kommunister i familjen eller bekantskapskretsen.

Professor Göran Stollerud, freds- och konfliktforskare är inte förvånad;
- De annonserar ju helt öppet efter fler medarbetare, jag sökte men fick avslag eftersom jag har lite dålig syn. I testet kunde jag inte skilja en ortodox jude från en ortodox muslim. Jag tyckte de såg likadana ut.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: usembassy DN dagbladet DN2 SVD SVT
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev