Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Arkivbild: Saigon 1967, mycket trevligare än Baghdad 2008
Arkivbild: Saigon 1967, mycket trevligare än Baghdad 2008

Vietnam protesterar mot Irak-jämförelse

Publicerad: 2008-11-17

Vietnams utrikesminister Nguyen Dy Nien uttalade idag en protest mot de jämförelser med Irak- och Vietnamkriget som gjorts i världspressen.

Utrikesministern säger att de jämförelser som gjorts av de två krigen är djupt sårande för det Vietnamesiska folket, han menar att Vietnamkriget inte alls var lika deprimerande och trist som Irakkriget är.

- Vi är alltid glada och skrattar, hur ofta har du sett en Irakier som skrattar? Har ni hört den här förresten? Det var tre män i Vietcong i ett tunnekomplex utanför Saigon, en från Kambodja, en från Laos och en Vietnames.

- En dag vaknar de med en M16 pekad mot sig, en Amerikansk soldat har tagit sig in i deras tunnelkomplex medan de legat och sovit.

- Kambodjianen sluter händerna i en bedjande gest och säger till Amerikanen, "Skona mitt liv så får du tre säckar ris av mig!".

- Mannen från Laos gör det samma och säger, "Skona mig så får du sex säckar ris och en vattenbuffel av mig!".

- Amerikanen kommer sen till Vietnamesen som tittar upp på amerikanen, lägger huvudet på sned och säger "Me love you long time 10 dollar!!", ha ha ha den blir aldrig för gammal skrattar Nguyen förnöjt.

Nguyen får medhåll i sitt påstående om den bristande humorn hos Irakierna från den Brittiske löjtnanten Edward Rhys-Burton som tjänstgjort i Basra i södra Irak;

- De körde en open-night på en komediklubb i Basra precis efter att vi störtat Saddam. En av Shia-killarna tog micken och drog ett skämt: "Det var en Kurd, en träskarab, en Sunni och en Shia ..."

- Sen sprängde han sig själv och hela främsta raden i tusen bitar med ett självmordsbälte. De här killarna måste jobba lite mer på sina skämt.

Den vietnamesiske utrikesministern menar även att Vietnamkriget ofta överdrivs av nöjes- och filmindustrin.

- Vi vietnameser blir alltid lika irriterade när Hollywood släpper en ny film om Vietnamkriget och får det att se ut som ett helvete. Allt jänkarna gjorde om dagarna var släppa lite napalmbomber på några byar, sen på kvällen åkte de till något horhus för att dricka Jack Daniels med en sexig tjej i knäet.

Den amerikanske Vietnamveteranen, John P Quinn, bekräftar denna syn;

- Jag gjorde två "tours" i Vietnam och jag lärde känna Saigon Sally väl, jag ville nästan inte att kriget skulle ta slut, hemma kostar tjejerna mer än 10 dollars! Våra pojkar i Irak lär inte få mycket kvinns, varför kan vi inte invadera något ställe med fina brudar?

Nguyen Dy Nien instämmer dock med en av de paralleller som gjorts;

- Imperialist-svinen kommer få spö i Irak och åka hem med svansen mellan benen precis som de gjorde i Vietnam.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev