Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
De Japanska skolbarnen älskar valkött, de får även medverka i själva matlagningen.
De Japanska skolbarnen älskar valkött, de får även medverka i själva matlagningen.

Valkött serveras i Japanska skolor

Publicerad: 2010-09-06

Officiellt jagar Japan endast valar i forskningssyfte, men den så kallade forskningsjakten var under 2010 så omfattande att valkött serverades till eleverna på var sjätte japansk skola.

Även Sverige har nu tittat på den japanska modellen där utrotningshotade djur görs till en del av kostcirkeln, Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, har kommenterat;
- När vi lät skjuta av 15% av vår utrotningshotade vargstam var det ingen som tänkte på detta, barn i skolor över hela Sverige hade ju kunnat få ta del av olika maträtter tillredda på varg.

- Då hade vi ju även haft ett rent nyttoskäl också, inte bara någon luddigt formulerad hänvisning till inavel, förklarar Carlgren.

Utrotningshotade arter som vägrar dö ut är ett växande problem för åtskilliga länder, Carina Landström vid Biologiska institutet i Stockholm berättar;
- Vi har gott om "riktiga" djur som hästar, kossor, katter och sånt, men det finns fortfarande på tok för många underliga arter ute i världen som helt saknar funktion, dom smakar inte ens gott om man skulle marinera och grilla dem.

- Som tur är så finns det stora satsningar från både virkes- och snabbmatsindustrin som skyndar på utrotningen av de här djuren, varken vi svenskar eller japanerna är ensamma i vår kamp, förklarar Landström.

Även Göran Stollerud, professor i miljöteknik och hållbar förbrukning har kommenterat situationen;
- Vi svenskar är världsmästare i hyckleri, vi har stulit massor av mark från samerna, men protesterar ändå mot Australiens behandling av aboriginerna. Vi har skjutit av vår vargstam utan någon bra förklaring, och nu protesterar vi mot japanernas valjakt.

- Folk är så jävla enfaldiga och själviska, först när sista regnskogen huggits ned, sista floden förgiftats, sista valen fångats, sista vargen skjutits, kommer folk förstå att man inte kan andas, dricka, eller äta pengar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD UNT HD DN VLT Metro Allehanda SN24 GD Dagbladet OP ttela HN Yle Nyhetskanalen NSD Arbetarbladet ostran SMP Aftonbladet helagotland Dagen PT Corren
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

Valkött,
det nya valfläsket

Jeanette Johansson, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Kimchi
Käften på dig. Jag tackar för upplysningen, för jag funderade som faen på vad det var för något.

Keff, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Kimchi
Snacka om att inte förstå att det här är en parodi sida...

Runkart Ballefjong, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kimchi
Haha, det är ju koreansk kimchi på bilden (syrad kål med chilipeppar)

André, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Även vi samer röstar på SD
Stollerud har som vanligt fel. Vi lappar fick ordentligt betalt i glaspärlor! För mark ingen ändå vill bo på. I dealet ingår även runt 300.000.000 SEK årligen i uppfödningsstöd för renkött ingen vill köpa. Win-win eller vad det heter... Sen vill jag bara tillägga att alla vargar jag och mina polare skjutit smakade fan. Även när vi prövade med att marinera köttet i mjölk - Helt värdelösa skitdjur!

Drnare x, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank