Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
De Japanska skolbarnen älskar valkött, de får även medverka i själva matlagningen.
De Japanska skolbarnen älskar valkött, de får även medverka i själva matlagningen.

Valkött serveras i Japanska skolor

Publicerad: 2010-09-06

Officiellt jagar Japan endast valar i forskningssyfte, men den så kallade forskningsjakten var under 2010 så omfattande att valkött serverades till eleverna på var sjätte japansk skola.

Även Sverige har nu tittat på den japanska modellen där utrotningshotade djur görs till en del av kostcirkeln, Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, har kommenterat;
- När vi lät skjuta av 15% av vår utrotningshotade vargstam var det ingen som tänkte på detta, barn i skolor över hela Sverige hade ju kunnat få ta del av olika maträtter tillredda på varg.

- Då hade vi ju även haft ett rent nyttoskäl också, inte bara någon luddigt formulerad hänvisning till inavel, förklarar Carlgren.

Utrotningshotade arter som vägrar dö ut är ett växande problem för åtskilliga länder, Carina Landström vid Biologiska institutet i Stockholm berättar;
- Vi har gott om "riktiga" djur som hästar, kossor, katter och sånt, men det finns fortfarande på tok för många underliga arter ute i världen som helt saknar funktion, dom smakar inte ens gott om man skulle marinera och grilla dem.

- Som tur är så finns det stora satsningar från både virkes- och snabbmatsindustrin som skyndar på utrotningen av de här djuren, varken vi svenskar eller japanerna är ensamma i vår kamp, förklarar Landström.

Även Göran Stollerud, professor i miljöteknik och hållbar förbrukning har kommenterat situationen;
- Vi svenskar är världsmästare i hyckleri, vi har stulit massor av mark från samerna, men protesterar ändå mot Australiens behandling av aboriginerna. Vi har skjutit av vår vargstam utan någon bra förklaring, och nu protesterar vi mot japanernas valjakt.

- Folk är så jävla enfaldiga och själviska, först när sista regnskogen huggits ned, sista floden förgiftats, sista valen fångats, sista vargen skjutits, kommer folk förstå att man inte kan andas, dricka, eller äta pengar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD UNT HD DN VLT Metro Allehanda SN24 GD Dagbladet OP ttela HN Yle Nyhetskanalen NSD Arbetarbladet ostran SMP Aftonbladet helagotland Dagen PT Corren
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!