Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
Världens mest  kändaste svenska Afro.
Världens mest kändaste svenska Afro.

Upprop för Dawit Isaak

Publicerad: 2009-03-27

Dagens Svenskbladet sällade sig idag till det upprop som startats av landets fem största dags- och kvällstidningar och kräver hårvårdsprodkuter åt den svenske journalisten Dawit Isaak, samt hans omedelbara frigivande.

Dawit Isaak greps den 23 september 2001 och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar. Regimen i Eritrea har aldrig formulerat några brottsmisstankar mot Isaak, än mindre ett åtal, en rättegång eller en dom. Under total tystnad och utan tillgång till hårvårdsprodukter har han i snart åtta år hållits inlåst i landets huvudstad Asmara.

De senaste bilder man har av Dawit Isaak visar att den Afrofrisyr som gjort honom närmast ikonisk nu är borta, om detta beror på bristen av hårvårdsprodukter, naturligt håravfall eller någon sorts tvångsrakning av de Eritreanska myndigheterna. Okunskapen om hur Dawit Isaak ser ut idag är total då han har spenderat åtskilliga år i fängelse, många fruktar nu att den legendariska afron är försvunnen.

Jonas Fagervall, en av många unga aktivister som kampanjar för Isaaks frisläppande berättar;

- Det var när jag såg en t-shirt av Dawit för ett par år sedan som jag fick kännedom om hans situation, bilden var sådär luddigt oskarp som den kända bilden av Che Guevara, det bidrog till mystiken och jag ville veta mera. När det visade sig att den trendiga bilden inte bara var någon 59 kronors t-shirt från H&M så blev jag ännu mer intresserad.

- Detta är den kändaste svenska Afron någonsin, inte ens "Gabbe" i Sällskapsresan kan tävla om denna, han var inte ens svart, tillägger Jonas.

Sveriges svar på fängslandet har varit "tyst diplomati", så tyst att Carl Bildt i en intervju häromdagen påstod att Dawit Isaak varit fängslad i fem år, trots att det är snart nio år. Chefredaktörernas engagemang är nu ett genuint försök att belysa frågan så att den får uppmärksamhet både på en nationell och internationell nivå.

Aftonbladets Chefredaktör Jan Skelin har kommenterat utspelet;

- Detta är ett genuint intresse för Dawit Isaaks situation, vi kommer fortsätta följa utvecklingen i historien och inte låta det vanliga Fritzl-skvallret eller bantningstipsen ta över löpet igen på hela eftermiddagen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

Tappat bort nycklen
Som jag kunde förvänta mig så har information som kan betraktas som tillförlitlig visat att dom där plattfötterna har låst in Dawit i en källare och sen tappat bort nycklen. Som om inte det vore nog så har dom nu glömt bort var dom låste in honom. Av 35.000 mäjliga källare har ett hundratals visat sig vara fel källare och innehållit mest jams-rötter som dom odlar ute i buschen. Jag måste säga att jag är hemskt ledsen för detta och vi letar vidare.

Karl Byldt, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

fungerar ej Eritrea
Stop att blöta näsa och we knee never down

mehari, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Afron i fred
Skratta inte till afro frillan. Azne killen. Jag har folk skolan i Africa.

Yembal Kabil Latalaos, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Afron i fred
Får man fråga vad om afro dem driver om? jag tycker att de hyllar afron. har dessutom en fråga till; kan du läsa?

Azne teh svenne kille, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Afron i fred
Låt vara bli våra afro hår. Svenne killar stick hem.

Yembal Kabil Latalaos, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank