Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Bläckfisken blev världskändis efter att ha tippat Tysklands matcher rätt vid senaste fotbolls-VM
Bläckfisken blev världskändis efter att ha tippat Tysklands matcher rätt vid senaste fotbolls-VM

Tyskland i sorg efter bläckfisken Pauls död

Publicerad: 2010-10-27

I veckan har flera tyska kyrkor extra öppet till minnet av den hädangångna bläckfisken Paul. Paul blev känd över hela världen när han under fotbolls-VM i somras tippade rätt resultat i alla Tysklands matcher.

Ett land i sorg
Bläckfisken har närmast blivit en nationalikon och dess hädangång i tisdags sände chockvågor genom nationen.
- En händelse som denna enar oss, vi lider alla, sida vid sida, som bröder och systrar över förlusten av en av vår tids stora landsmän, sa Angela Merkel i en presskonferens idag.

Fotbollen visar sin respekt
Det spekulerades länge i att den tyska fotbollsligan, Bundesliga, skulle ställa in kommande omgång av seriefotbollen. Istället har man valt att spela med svart bindel och att samtliga matcher inleds med en tyst minut.
- Vi tycker det är viktigt att vi visar denna respekt för Paul, som gjorde så mycket för fotbollen under sin tid. Han hade så mycket att ge, och det är sorgligt att se hans karriär och dagar sluta i förtid, säger Hermann Mann, ordförande i tyska fotbollsförbundet.

Stöd från ovan
Många tyskar känner idag en stor uppgivenhet. Vårdcentralerna har rapporterat en dramatisk ökning av samtal till kuratorerna.

Oroliga och hungriga barn har ringt ner tyska Rädda Barnens nödlinje och berättat om förstörda föräldrar som inte förmått sig kliva ur sängen sedan i tisdags. Kyrkor över hela landet håller extra öppet för att erbjuda sitt stöd till dem som känner att de behöver någon att prata med.

Fond för Paul
Fotbollsförbundet har beslutat att inrätta en Stiftelse för Paul. Die Krake Paul-foundation. Stiftelsen kommer att fokusera på att identifiera andra djur med synska egenskaper inom idrotten, för att främja och utveckla deras talang.

Sedan stiftelsen offentliggjordes under tisdagen, har pengarna strömmat in. Folk har donerat mer pengar till Die Krake Pauls stiftelse än till offren för tsunamin som drabbade Indonesien samma dag som Paul dog.


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: Sydsvenskan SVD GP AB
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev