Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Den piratmisstänkte mannen är svensk och har en dotter boendes i Sverige.
Den piratmisstänkte mannen är svensk och har en dotter boendes i Sverige.

Svensk kapten gripen för piratverksamhet utanför Somalias kust

Publicerad: 2009-05-03

Ett amerikanskt marinfartyg grep på söndagsmorgonen en svensk medborgare utanför Somalias kust. Mannen är kapten för ett skepp som anklagas för piratverksamhet, bland annat för kapningen av ett pakistansk fartyg i lördags omkring 100 kilometer utanför huvudstaden Mogadishu, fartyget fraktade bland annat fordon, socker och matolja.

Aktionen genomfördes med understöd från stridsflyg och är en del i "Operation Atalanta", Förenta Staternas antipiratoperation som, förutom amerikanska styrkor, även involverar franska, tyska, spanska och italienska styrkor.

När de amerikanska marinsoldaterna skulle borda skeppet möttes de av beskjutning, vilket resulterade i att de besvarade elden och samtliga av skeppets besättning förutom den svenske kaptenen dog i eldväxlingen. Skeppet sattes därefter i sank och kaptenen fördes ombord på den amerikanska kryssaren USS Oklahoma, vilken nu förväntas föra kaptenen till Förenta staterna där han kommer ställas inför rätta för piraterksamhet, både i Karibien där mannen uppehållit sig en längre tid, samt piratdåd i Somalia.

Mannens enda levande släkting är en dotter i tonåren som bor i Sverige, flickan saknar vårdnadshavare,går inte i skolan, har diagnoserats med ADHD samt grava koncentrationssvårigheter samt har enligt socialtjänsten i Sollentuna, varit väldigt svår att fosterhemsplacera.
- Hon är jättesnäll, men lite konstig, jag och min syrra brukar gömma oss hemma hos henne när våra föräldrar skäller på oss, berättar en nära vän till flickan som kallar sig "Tommy".

För tillfället finns ingen misstanke riktad mot att dottern skulle vara inblandad i faderns brott, men enligt källor som vill förbli anonyma har svenska polisen kontaktats av Interpol angående anklagelser om häleri och pengatvätt. Dottern har dessutom figurerat i en separat utredning där hon dömdes för dopingbrott. 

Ulrika Henriksson-Svanberg, chef för socialtjänsten i Sollentuna berättar;
- Här har vi ett praktexempel på hur barn blir lidande av frånvarande och dåliga fadersgestalter, det sociala arvet syns tydligt. Det har nu blivit samhällets uppgift att se till att den här flickan inte viker in på brottets bana som sin far och se till att hon håller sig borta från narkotiska preparat.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev