Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Flera beslut och flera oklarheter under Bush-regimens år kan nu redas ut.
Flera beslut och flera oklarheter under Bush-regimens år kan nu redas ut.

Stora förväntningar på Bushbiografi

Publicerad: 2010-11-30

Världens mest hatade man släppte i dagarna en bok som beskriver hur han gick från att vara en relativt okänd guvernör till världens mest hatade man.

I boken Decision Points beskriver George Bush sin tid som USA:s president 2001-2009, boken är mycket efterlängtad då den kommer kasta ljus över många av de mycket tunga beslut som fattades av Bush under de åtta år han var president.

Göran Stollerud professor i statsvetenskap vid Lunds Universitet berättar om förväntningarna på den nya boken;
- Äntligen kommer man få veta mer om Iraks massförstörelsevapen, alltså de massförstörelsevapen som man invaderade Irak för att förstöra i en så kallad pre-emptive strike. Men som man alltså senare inte kunde hitta ett enda spår av.

- Ett annat hett diskussionsämne är varför Bushs så kallade "Roadmap to peace" för Mellanöstern bara ledde till mera krig, då borde de istället ha kallat den för "Roadmap to war", eller hur? frågar sig Stollerud.

Professor Stollerud menar även att Bush bok kan ge svar på många aktuella händelser;
- En fråga som är högst aktuell är såklart varför USA invaderade det passiva Irak 2003 istället för de aggressiva nordkoreanerna som hela tiden påpekade att de faktiskt höll på att skaffa kärnvapen.

I slutet av boken jämrar sig Bush även över Nobels fredspris 2009 som tilldelades den nye presidenten Barack Obama, det exakta citatet lyder;
- Jag hade haft det där jobbet i åtta år och så missar jag ett sånt välkänt pris med bara ett par månader, vilken bad luck!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons