Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
28 November 2021
 
Rymdfarkosten av Venatormodell
Rymdfarkosten av Venatormodell

Somaliska pirater kapade rymdfarkost

Publicerad: 2008-11-18

I den mest vågade attacken hittills har Somaliska pirater kapat en rymdfarkost av Venatormodell.

Det är inget nytt med pirater längsmed Afrikas kust, särskilt utanför Somalia där laglöshet råder sedan inbördeskriget störtade regeringen. Tidigare i år har skepp från Japan, Frankrike, Sydafrika och Corellian blivit kapade, hållits i utbyte mot stora lösensummor. Dock har aldrig piraterna gett sig på en farkost av den här storleken.

- Oväntat och upprörande, det är det största skepp som någonsin kapats av somaliska pirater. Fartyget ligger utanför Somalias kust och kontrolleras fortfarande av pirater. Det finns ingen information om deras krav kommenterar en talesman för Imperiets marinkår.

Skeppet angreps på måndagen av piratbåtar sydost om den kenyanska hamnstaden Mombasa. Piraterna tog kontroll över skeppet och satte därefter kurs mot den somaliska kusten. Enligt Imperiets talesman, väntades supertankern läggas för ankar utanför den ökända pirathamnen Eyl i norra Somalia.

- Just nu håller vi på att utvärdera situationen, svarar talesmannen på frågan om ifall Imperiets flotta tänker försöka återta kontrollen av fartyget.

Havsvattnet utanför Afrikas horn är en av de farligaste sjövägarna i världen, den senaste veckan har fem andra skepp kapats. Sammanlagt under året har 83 skepp blivit attackerade utanför Somalias kust, av vilka 33 blivit kapade. Av dessa är fortfarande tolv skepp med totalt över 200 besättningsmän fortfarande i piraternas händer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Läsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 2 kommentarer

Hm
Det var som tusan! Somalier är skickliga kapare alltså! Precis som min vän Abdul!

Bert, (för 39 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Corellia
Corellia, inte Corellian!:O

Wedge Antiles, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank