Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Rymdfarkosten av Venatormodell
Rymdfarkosten av Venatormodell

Somaliska pirater kapade rymdfarkost

Publicerad: 2008-11-18

I den mest vågade attacken hittills har Somaliska pirater kapat en rymdfarkost av Venatormodell.

Det är inget nytt med pirater längsmed Afrikas kust, särskilt utanför Somalia där laglöshet råder sedan inbördeskriget störtade regeringen. Tidigare i år har skepp från Japan, Frankrike, Sydafrika och Corellian blivit kapade, hållits i utbyte mot stora lösensummor. Dock har aldrig piraterna gett sig på en farkost av den här storleken.

- Oväntat och upprörande, det är det största skepp som någonsin kapats av somaliska pirater. Fartyget ligger utanför Somalias kust och kontrolleras fortfarande av pirater. Det finns ingen information om deras krav kommenterar en talesman för Imperiets marinkår.

Skeppet angreps på måndagen av piratbåtar sydost om den kenyanska hamnstaden Mombasa. Piraterna tog kontroll över skeppet och satte därefter kurs mot den somaliska kusten. Enligt Imperiets talesman, väntades supertankern läggas för ankar utanför den ökända pirathamnen Eyl i norra Somalia.

- Just nu håller vi på att utvärdera situationen, svarar talesmannen på frågan om ifall Imperiets flotta tänker försöka återta kontrollen av fartyget.

Havsvattnet utanför Afrikas horn är en av de farligaste sjövägarna i världen, den senaste veckan har fem andra skepp kapats. Sammanlagt under året har 83 skepp blivit attackerade utanför Somalias kust, av vilka 33 blivit kapade. Av dessa är fortfarande tolv skepp med totalt över 200 besättningsmän fortfarande i piraternas händer.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev