Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Detta r Afghanistan, eller vnta, det kanske inte r Afghanistan?
Detta r Afghanistan, eller vnta, det kanske inte r Afghanistan?

Snart vet en tredjedel av svenskarna vart Afghanistan ligger

Publicerad: 2009-07-22

Försvarsmakten berömde sig själva idag för den lyckade pågående Afghanistan-instatsen, samtidigt släpptes även siffror som visar att så många som en fjärdedel av svenskarna nu kan peka ut på en omärkt världskarta vart Afghanistan ligger. Försvaret räknar med att ifall Afghanistanstyrkan bibehålls samt förstärks med ett par pansarfordon och ett par helikoptrar så kommer så många som 33,7% av svenskarna kunna peka ut Afghanistan på en världskarta. När antalet Svenskar som kan peka ut Afghanistan på en världskarta når 40% gränsen räknar man med att man kan börja förklara vad Svenska försvaret egentligen håller på med och varför.

Thorsten Svanflikk vid Högkvarteret på Lidingövägen i Stockholm kommenterar;
- Vi är mycket glada över att äntligen få delta i något sorts krig någonstans i världen samt de framgångar som den svenska Afghanistanstyrkan har nått. Till skillnad från konflikterna i forna Jugoslavien och Kosovo är det inte många som riktigt vet vad vi gör i Afghanistan, men vi kan försäkra er om att det är en lyckad insats och väl spenderade skattepengar.

Försvaret poängterade i sitt pressmeddelande att det var viktigt med ökade anslag till nya pansarfordon eftersom de svenska jeeparna ofta förlorade i de spontana så kallade öken-race där man tävlar mot andra Europeiska samt Amerikanska jeepar. Man bad även om mer ammunition samt att TV1000 åter ska börja sända programmet "Tusen och en natt" med Ylva-Maria Thompson igen.

I övrigt prisar Försvaret den tidigare i år kritiserade övningen på Rinkeby torg som förberedde soldaterna för deras insats i Afghanistan. Försvaret menar att den träning som förbanden genomgick i Stockholmsförorten Rinkeby har haft en avgörande roll för den lyckade insatsen i Afghanistan;
- Tack vare träningen så vande sig våra pojkar vid utbrända bilvrak, ökenlandskap, samt att förhandla sig till ett bra pris på grönsaker.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 SvD SvD2
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam