Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
De senaste årens rakhyvlar har spårat ut mer och mer med upp till sju-åtta blad i samma hyvel.
De senaste årens rakhyvlar har spårat ut mer och mer med upp till sju-åtta blad i samma hyvel.

Shick och Gillette ingår gemensamt nedrustningsavtal

Publicerad: 2009-05-26

Under måndagskvällen blev det offentligt att de två hygienproduktsgiganterna Gillette och Schick har ingått ett nedrustningsavtal. Avtalet har medlats fram under en serie hemliga möten där de två industrigiganterna kommit överens om att frysa antalet blad i sina rakhyvlar, samt eventuellt minska antalet.

Under senare år har utvecklingen gått från två tre blad i en rakhyvel till så många som sex-sju stycken blad i en och samma rakhyvel, detta har väckt farhågor om att det bara är en tidsfråga innan någon kommer att skada sig allvarligt på de nya hyvlarna.

- Man kan säga att vi haft idétorka på de senaste årens produktmöten, berättar Krauter Bundschen vid Gillettes rakteknologiska institut i Schweiz. Till slut har någon sagt, "varför lägger vi inte bara till ännu ett rakblad? Man kan aldrig ha nog med rakblad?". Sen spann det vidare i den takten, nytt år, nytt blad i hyveln och ännu ett nytt fånigt produktnamn, förklarar Krauter Bundschen.

Tidigare överenskommelser mellan Shick och Gillette har lyckats få bort flera av de fyra- och fembladiga hyvlarna från gatan, men analytiker anar att dess ägare egentligen bara uppgraderade till de nya sju-bladiga hyvlarna.

Den nya vapenvilan mellan Gillette och Schick syftar till att först och främst stoppa den kapprustning av blad som förekommit, men man räknar även med att den kan leda till en minskning av bladen när de båda parterna väl börjat lita på varandra. Man räknar med att kunna fasa ut sexbladiga hyvlar till 2015 och ifall tidsplanen kan följas av båda parter, ha utfasat fembladiga hyvlar till 2021.

Ingvar Torkelsson från Svenskt näringsliv förklarar nu;
- Internationellt sett riktas resurser nu till att skapa en så kallad "roadmap" till säker rakning, vårt budskap till alla unga män där ute är att ni inte behöver de här multiblads-rakhyvlarna. Det går alldeles utmärkt att använda en rakhyvel med endast ett enda blad, gå inte på tillverkarnas machoreklam.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby