Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Den gamla Schweiziska flaggan samt förslaget på ny flagga.
Den gamla Schweiziska flaggan samt förslaget på ny flagga.

Schweiz satsar på nyare modern image

Publicerad: 2008-11-30

Efter åratal av ha varit känt som ett litet konservativt land med tråkiga saker som gökur, klockor och choklad har Schweiz nu bestämt sig för en stor förändring. I åratal har det lilla landet försökt konkurrera med coola länder som Holland, Frankrike och Italien, som alla har spännande saker som sex, droger, kulinariskt erkända käk och historiska revolutioner.

Schweizarna däremot med choklad, klockor och hemliga bankkonton fyllda med nazipengar, är trötta på sin tråkiga image och hoppas nu på en ny profil genom en folkomröstning som kommer göra Schweiz till Europas mest drogliberala land.

Om folkomröstningen går igenom kommer Cannabis och Hasch med tydligt deklarerad THC-halt att säljas bredvid lösgodiset i Schweiziska matbutiker. Starkare droger som Heroin och Amfetamin har man en betydligt hårdare inställning till, dessa säljs endast bakom disk och köparen måste uppvisa legitimation för att bevisa att han eller hon är 16 år fyllda.

Även flaggan och språket kommer att genomgå förändring i linje med folkomröstningen, landets Tyska, Franska och Italienska språk kommer nu alla uttalas med en lätt Jamaicansk brytning och varje mening kommer att avslutas med frasen "yeah man".

Det är bland vanligt folk som de mest positiva reaktionerna märks, den kollektiva Schweiziska känslan av ny växande nationalstolthet går inte at ta miste på. Hermann Prouchet, rörmokare och tre-barnspappa berättar;

- När jag var ung så var det populärt med James Bond och andra spion-thrillers, då var Schweiz alltid med på ett hörn som något sorts hemligt bankland, det var ballt! Men nu för tiden är vi bara kända för choklad och klockor, hur kul är det, vad tänkte egentligen våra föräldrar på?

Studenten Christine Mjellbrandt 21 instämmer i kritiken;

- Vi har ingen klar yttre nationalidentitet, folk blandar ihop oss med Österrikare och Tyskar med alper, lederhosen och allt sånt där. Med Cannabis får vi en ny och sexigare appeal, kolla bara på Jamaica. Därför är det viktigt att rulla sig en feting varje dag!

Även Carl Bildt har uttalat sig positivt om en omprofilering av Sverige i Schweiziska spår;

- Det börjar bli jävligt tröttsamt att Europa och Världen mest förknippar Sverige med ABBA och hårdporr, Sverige är ju så mycket mer.

Någon Cannabislegalisering vill dock inte Bildt ha, och inte helle rnågon pro-fildelningslag;

- Vi kan inte vara så drastiska, kanske kan vi istället låta Systembolaget ha öppet någon timme längre?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka