Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Enligt det Schweiziska kompromissförslaget skulle Mullor "kika" ut ur minareten vid olika klockslag.
Enligt det Schweiziska kompromissförslaget skulle Mullor "kika" ut ur minareten vid olika klockslag.

Schweiz öppnar för Minaretsgökur

Publicerad: 2009-12-08

Det radikala beslutet i Schweiz att förbjuda minareter upprörde en stor mängd människor, bland annat fördömdes beslutet av FN och menade dessutom att ett minaretförbud är oförenligt med Schweiz folkrättsliga åtaganden. Den Schweiziska regeringen befinner sig nu i en svår situation då en folkomröstning har gått emot FN-direktiv som landet har åtagit sig, lösningen hoppas den Schweiziska regeringen finna i en kompromiss.

En talesman för den Schweiziska regeringen förklarar att nya minareter skulle kunna byggas i en klassisk gökursstil med traditionella Schweiziska dekorationer samt en klocka överst så att även icke-muslimer kan ha nytta av dem.

Det parti som lade förslaget till förbudet ursprungligen, SVP, visade dock under måndagen skepticism till förslaget i dess nuvarande form. Walter Wobman ledare för SVP-partiet anser att muslimerna i Schweiz i första hand ska anpassa sig till Schweiziska seder, där varken minareter eller bönutropare förekommer. Dock säger sig Wobman vara öppen för förhandling ifall Mullorna går med på att i gökursstil skickas in och ut från minareten varje heltimme.

- Gökursminareter skulle se ut som vanliga minareter och på timmen skulle mullorna skickas ut och in från tornet på fjädrade plattformar, stora kedjor med vikter skulle reglera fjädringen och högst upp på tornet skulle det finnas en klocka så att även icke-muslimer har nytta av minareten, berättar Walter Wobman, partiledare för SVP.

Wobman menar att gökursminareter med mullor som skickas ut var timme skulle passa bättre in i det Schweiziska kulturlandskapet och samtidigt vara till nytta för allmänheten.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 DN DN2 UNT DN3 yle DN4 DN5 DN6 DN7 Blekinge Aftonbladet SydSv Aftonbladet
Annons