Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Enligt det Schweiziska kompromissförslaget skulle Mullor "kika" ut ur minareten vid olika klockslag.
Enligt det Schweiziska kompromissförslaget skulle Mullor "kika" ut ur minareten vid olika klockslag.

Schweiz öppnar för Minaretsgökur

Publicerad: 2009-12-08

Det radikala beslutet i Schweiz att förbjuda minareter upprörde en stor mängd människor, bland annat fördömdes beslutet av FN och menade dessutom att ett minaretförbud är oförenligt med Schweiz folkrättsliga åtaganden. Den Schweiziska regeringen befinner sig nu i en svår situation då en folkomröstning har gått emot FN-direktiv som landet har åtagit sig, lösningen hoppas den Schweiziska regeringen finna i en kompromiss.

En talesman för den Schweiziska regeringen förklarar att nya minareter skulle kunna byggas i en klassisk gökursstil med traditionella Schweiziska dekorationer samt en klocka överst så att även icke-muslimer kan ha nytta av dem.

Det parti som lade förslaget till förbudet ursprungligen, SVP, visade dock under måndagen skepticism till förslaget i dess nuvarande form. Walter Wobman ledare för SVP-partiet anser att muslimerna i Schweiz i första hand ska anpassa sig till Schweiziska seder, där varken minareter eller bönutropare förekommer. Dock säger sig Wobman vara öppen för förhandling ifall Mullorna går med på att i gökursstil skickas in och ut från minareten varje heltimme.

- Gökursminareter skulle se ut som vanliga minareter och på timmen skulle mullorna skickas ut och in från tornet på fjädrade plattformar, stora kedjor med vikter skulle reglera fjädringen och högst upp på tornet skulle det finnas en klocka så att även icke-muslimer har nytta av minareten, berättar Walter Wobman, partiledare för SVP.

Wobman menar att gökursminareter med mullor som skickas ut var timme skulle passa bättre in i det Schweiziska kulturlandskapet och samtidigt vara till nytta för allmänheten.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 DN DN2 UNT DN3 yle DN4 DN5 DN6 DN7 Blekinge Aftonbladet SydSv Aftonbladet
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 3 kommentarer

Rinke by
Perfekt, nu beställd vi minaret i Rinke by. Sponrar med TV4 Äntlig Hemma. Martin Beck och Lulia Cartier fixare.

Yembal Kabil Lantalaos, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Hasch fallos
Hej. Vi har jobbat hårt för att hasch fallos inte ska bli det som minareten står för i Sverige men nu får vi försöka försvara rätten att be på mattan och skrika ut sina böner i tornet och att det bara är ett ont förtal att minareten ser ut som en fallos eller en hasch pipa och att det är det spom håller på med hela dagen med sodomi och så vidare.

Abdulla Ohmar, Mullah, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Gökmullor
Ha! Här fick jag en gyllene affärsid, men helt omvänd: Gökur i ordinär storlek och klockform, men där en mulla kommer ut istället för göken, och naturligtvis ropar ut böner istället för att göka, eller vad det nu kallas. Dessa mullholkar kan sättas på konstfärdigt snidade stolpar inomhus, och sålunda bli varje familjs privata minaret. Vilken marknad!

Joaquim af Gs, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hngpattarna - kp en korsett frn Bella-Jane!
Twingly BlogRank