Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Genom att ta bort 30 stolar och bagageutrymmen ger man plats åt 100 sittande passagerare inklusive 50 barnplatser.
Genom att ta bort 30 stolar och bagageutrymmen ger man plats åt 100 sittande passagerare inklusive 50 barnplatser.

Ryanair bygger om flygplan för att skapa fler passagerarplatser

Publicerad: 2009-07-24

Idag lanserade Ryanair sitt första ombyggda flygplan vilket modifierats för att ta flera passagerare i en ny banbrytande lösning. I det nya planet har 30 sittplatser inklusive bagageutrymmet ovanför tagits bort för att ge plats åt 100 nya budgetplatser inklusive 50 vadderade budgetplatser för barn.

De nya budgetplatserna består av små avskilda utrymmen som med nöd och näppe rymmer en hopkrupen vuxen människa, utrymmet ovanför de vuxna passagerarna blir vadderade budgetplatser för barn och kan användas av allt från nyfödda till barn i 10-års åldern. De nya platserna saknar säkerhetsbälte, något som Ryanair menar är irrelevant då utrymmet som passagerarna sitter i är för litet för att tillåta något tomt utrymme man blir så att säga fastkilad på ett naturligt sätt och rörs därför minimalt av de g-krafter som uppstår när planet lyfter och landar.

Ryanairs kommunikationschef Stephen McNamara kommenterar de nya ombyggda flygplanen;
- Sen en tid tillbaka har det florerat rykten om att vi vill införa ståplatser på våra flyg. Detta var bara rykten och helt utan grund, varför skulle vi vilja göra något så korkat? Enligt vår analys ger stående passagerare endast 60 nya platser jämfört med 100 nya platser genom denna lösning, vilken är minst 40% effektivare,
berättar McNamara.

En undersökning som Ryanair har genomfört på sin hemsida visar att 66 procent, 80 000 av de 120 000 tillfrågade, kan tänka sig en budgetplats på kortare flygningar om det är gratis. En lägre andel av de tillfrågade, 50 000 passagerare (42 procent), kan tänka sig att bli gravt förnedrade på ett vis ovärdigt djur ifall det innebär 50 procent lägre biljettpris än för en normal sittplats.

Jannike Svensson, 22, berättar att hon inte skulle ha något emot att resa med budgetplats ifall biljettpriset var lågt;
- Alltså det är inte så viktigt för mig hur jag reser dit jag ska, det är viktigare att komma dit billigt så man har mer pengar att spendera när man väl är framme. Sen om de inför en bestämmelse om att man kan få biljetten ännu billigare ifall man äter bajs så skulle jag göra det också.

Sören Fikonhammar, 36 med sambon Eva Gabrielsson 32, är även han positiv till de nya platserna;
- För oss som har en 10 månaders baby är det här perfekt, då kan vi sätta henne i en av barnplatserna och så slipper vi hålla på att passa henne hela tiden. Bara att krypa ned och slappna av tills man är framme.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SN N24 Aftonbladet SvD2
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam