Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Den ryska IKEA-reklamen har väckt starka känslor i Sverige.
Den ryska IKEA-reklamen har väckt starka känslor i Sverige.

Ramaskri över rysk IKEA-reklam

Publicerad: 2009-10-16

IKEA-ledningen vid Sverigekontoret i Helsingborg var under gårdagen ursinnig och har offentligt tagit avstånd  från en ny reklamaffisch som IKEA i Ryssland använder sig av för att belysa IKEA produkters långa hållbarhet.

Reklamen föreställer ett par dinglande ben på en man som just begått självmord genom att hänga sig, vid mannens fötter finns åtskilliga IKEA artiklar, en pall, en gardin och ett väggur. På ryska text intill de utsatta priserna förklarar man att även om mannen på bilden inte blev så gammal så kommer möblerna att hålla länge till. Texten bredvid väggurets pris säger "Denna klocka kan ticka och gå i 100 år till, även om inte du gör det."

Det är inte första gången som IKEA:s reklam är kontroversiell, 2001 hade man till exempel en kampanj i Storbritannien som uppmärksammade folk på IKEA:s nya sena öppettider. För att illustrera hur sent man hade öppet använde man sig av prostituerade i sina reklamaffischer,  så kallade call girls som återvänder hem från jobbet med IKEAprylar.

Den svenska IKEA-ledningen
vill ha bort reklamen så fort som möjligt, men det ryska kontoret har än så länge försvarat sin reklam och vägrar dra tillbaka den, Vladimir Njotatjevski berättar för Svenskbladet via telefon från Moskva;
- Ryssland har under hela sin historia som nation drabbats av plötsliga omvälvningar, Ryska revolutionen, Stalin, Sovjets fall och nu senast från demokrati till diktatur, och vid varje omvälvning är det ju tyvärr några människor som sätter livet till, på så vis speglar denna reklam Ryssland.

- Detta ses snarare som en fiffig och informativ reklam i Ryssland, en sån där som man skrattar när man går förbi. Det är ju så absurt, mannen på affischen har köpt saker som höll längre än han själva, berättar Vladimir Njotatjevski och svenskbladets reporter kan höra hur Vladimir fnissar i andra änden av telefonen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby