Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Drottning Abasireke och prinsessan Kasimobi har hållit sig gömda sedan statskuppen.
Drottning Abasireke och prinsessan Kasimobi har hållit sig gömda sedan statskuppen.

Omvärlden ignorerar afrikansk kungafamiljs nödrop

Publicerad: 2010-01-18

Kungafamiljen i det afrikanska landet Fakumba befinner sig fortfarande på flykt hela fem månader efter statskuppen i landet, trots att drottning Abasireke skickat åtskilliga epost till diverse 'goda och pålitliga' människor världen över har ingen hört av sig för att hjälpa dem.

Det var efter att den förre armechefen, general Olatunde, förra året tog makten i en väpnad statskupp som drottning Abasireke och hennes 21-åriga dotter Kasimobi tvingades i flykt, hennes make, kungen av Fakumba arresterades och avrättades av den nya regimen. En flykt som fortfarande pågår trots att nästan ett halvår har passerat sedan kuppen.

Precis efter att kuppen utbrutit förde familjen över 10.4 miljoner dollar, circa 73 miljoner kronor, av Fakumbas statskassa till ett schweiziskt bankkonto för att undvika att pengarna hamnade i kuppmakarnas ägo. Dock flydde man kungapalatset i en sådan hast att man inte lyckades få med sig särskilt mycket kontanter och familjen är nu i desperat behov av 30.000 kronor för att kunna boka flygbiljetter och ta sig till Europa. Till den vänliga person som hjälper dem erbjuder de hälften av den förmögenhet som de lyckats gömma, men än så länge har ingen person hört av sig.

Drottning Abasireke och hennes dotter prinsessan Kasimobi misstänker nu att de inte fått några svar eftersom deras erbjudande kanske framstår som för bra för att vara sant;
- Det är mycket märkligt att ingen hört av sig, kanske har de aldrig hört talas om Fakumba? Vi är en mycket liten nation som ligger öster om Ghana och norr om Sydafrika. Vi har dock åtskilliga naturtillgångar som olja, gas, diamanter och andra ädelstenar vilket gjort Fakumba till ett mycket rikt land, berättar drottning Abasireke.

Mor och dotter håller sig nu gömda i bergen utanför Fakumbas huvudstad Port Morgan ständigt i ängslan över att bli upptäckta av general Olatundes trupper, hoppet står nu till att någon av de speciellt urvalda pålitliga personer som man epostat ska hjälpa dem.

- Vår situation är desperat, vi behöver pengar för att kunna fly till Europa, vi ger hälften av alla de pengar vi har lyckats gömma till den vänliga person som hjälper oss. Dessutom vet jag att min vackra unga dotter kommer att göra vad som helst för att behaga den man som räddar oss ur den här situationen, berättar drottning Abasireke från sitt gömställe utanför Port Morgan.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 23 kommentarer

Bra artikel!
Äntligen lite grävande journalistik som kan ge en bra bild av en av Afrikas sorgliga episoder. Jag har fått så många mail som handlar om sorgliga episoder i Afrika, men de är inte så lätta att förstå alla gånger. Illa stavade är de också.

Esau Persson, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Idioter
Att folk inte fattar att detta är en skämtsida! Mycket bra humor

Jocke, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

FN sponsrad kupp
jag visste att FN var korrumperat och styrt av stormakterna, men att de så kallade "fredsbevarande" trupperna skulle användas till statskupper, för att kunna betala räkningarna för FN HQ!?

Coffee Ann Naan, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Been there, done that, bought the T-hirt!
Typiskt nigeriabrev. För en 5-6 år sedan svarade jag och spelade med men ställde en massa svårbesvarade frågor och bad dem skicka foto och intyg osv. Det var riktigt underhållande att märka deras frustration över att "nästan" få napp. Så klart hade jag aldrig satsat en femöring på detta Niggeria-skit.

UncleBob, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

KLAPPATOKLART
REDAN RÄDDAT ALLA, SITTER HÄR O FÅR HEAD NU SÅ DET ÄR FETLUNGT. NI KAN ALLA VARA LUGNA 24/7

FET-RIK-GRIS, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank