Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
José  Maria Luis Ramirez inspireras av Liam Norberg från 90-tals filmen Sökarna.
José Maria Luis Ramirez inspireras av Liam Norberg från 90-tals filmen Sökarna.

Ökänd gängledare inspireras av svenska filmen Sökarna

Publicerad: 2009-04-29

En gängledare i Uruguay, José Maria Luis Ramirez, som gjort sig ökänd för sitt brutala beräknade övervåld, har medgett att den svenska 90-talsfilmen Sökarna, regisserad av Daniel Fridell, är hans inspirationskälla. Ramirez är ledare för ett av Montevideos största gäng, Mara Salvatrucha, ett gäng som misstänks för diverse grova brott, kokainförsäljning, mordbrand,  utpressning, kidnappning, rån samt mord, både på andra gängmedlemmar samt polistjänstemän. Gänget med Ramirez i spetsen har nu medgett att de har karaktärerna i Sökarna som förebilder och regelbundet brukar titta på filmen.

Den svenska filmen 'Sökarna' ska ha kommit till Uruguay via en besökande latino-svensk från Vårby gård som var i Montevideos slum för att hälsa på sin fattiga mormor. Med sig hade han ett flertal VHS-kassetter, däribland en med en inspelning av Sökarna, andra titlar var Gökboet och Jönssonligan på Mallorca. Kassetten med Sökarna hamnade till slut på en sk drive-in bio, som stadens gäng brukade hänga vid för att dricka sprit, röka cannabis medan filmerna pågick. Filmen slog alla med häpnad, här var något så ovanligt som en svensk film, och huvudpersonerna var iskalla, lojala, brutala och hänsynslösa.

Sökarna, och då främst Liam Norbergs karaktär, Joakim, gjorde starkt intryck på gängen, här hade man en framgångsrik, självsäker och totalt stenhård gangster. Även Thorsten Flincks karaktär gjorde intryck på gängen, och ordet 'toni' efter Tony i Sökarna infördes som ett smeknamn för gängledarnas högra händer. Gänget är dock inte så imponerade av Ray Jones insats i filmen;
- Man kan se att han inte är hjärnan bakom något, han är en vanlig vato bara liksom, Jocke och Tony är de verkliga hjärnorna bakom allting, berättar José Maria för oss.

Hela gänget talar med vördnad om 'el Rubio', smeknamnet som karaktären Joakim i Sökarna har fått, de kalla blåa ögonen, den målmedvetna och hänsynslösa effektiviteten när han nyttjar våld. Rubio och Tony är deras idoler ur filmen berättar de, förebilder för ett lyckat gäng med unga, hänsynslösa medlemmar.

- Jag har byggt hela min imagé och gängliv på Joakim, berättar gängledaren José Maria Luis Ramirez, jag kan identifiera mig med hans uppväxt och brutala inre fysiska styrka som han kan kalla på. Myndigheterna är våra fiender, de har aldrig brytt sig om oss, varken nu eller när vi föddes i ghettot.

- Förut brukade vi titta på amerikanska gängfilmer, men vi slutade när vi sett Sökarna, Al Pacino i filmen Scarface är bara overklig och löjlig, påhittad av Hollywood, kubaner är dessutom inte hårda alls, de vågar inte ens komma hit till Uruguay. Al Pacino är en riktig tönt och ifall han dök upp här skulle vi ta honom till fånga, tatuera "bitch" på vardera av hans skinkor och sen är det precis det han skulle bli, vår bitch, berättar José Maria.

När svenskbladets utsände berättar för gängmedlemmarna att det numera släppts en uppföljare till Sökarna, Sökarna 2 - Rebelz, blir uppståndelsen stor, svenskbladets reporter blir erbjuden allt möjligt för att skicka en kopia av uppföljaren till Uruguay, en bunt skrynkliga dollarsedlar, små påsar av ett vitt oidentifierat pulver. Svenskbladets utsände tar under ömsom hot och uppmuntrande kommentarer beslutet att det är dags att avsluta intervjuen och söka sig tillbaka till hotellet igen, innan Jose Maria får för sig att kidnappa honom och hålla honom gisslan i utbyte mot Liam Norbergs autograf.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby