Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Premiärminister Gordon Brown, Kinas Hu Jintao och Drottningen kollar in Obamas moves.
Premiärminister Gordon Brown, Kinas Hu Jintao och Drottningen kollar in Obamas moves.

Obama breakdansade på G20

Publicerad: 2009-04-02

Under gårdagens G20 möte imponerade den amerikanske presidenten Obama Barack med en kreativ och funkig break dance. Obama inledde med en coin drop, sedan en Brooklyn rock, följt av flera andra moves för att sedan avsluta med en bicycle pump.

Detta var presidentens första framträdande med så kallad break dance, vid tiden för presidentvalet och Obamas "dance off" med republikanernas presidentkandidat McCain, var det en mer hip hop baserad dans som framfördes. Sakkunniga menar nu att presidentens val av break dance signalerar ett återvändande till själva rötterna av street dance.

Ryssarna var hopplöst efter med en västinspirerad dans, genomförd av deras finansminister Alexei Kudrin, experter menar dock att under ytan var det bara samma gamla uttjatade kosackdans som dominerat Rysk politik sedan slutet av andra världskriget och början på det Kalla kriget. Observatörer räknar dock med att Rysslands stora naturtillgångar, vilket inkluderar stora resurser av naturgaser, kommer kunna hjälpa till att finansiera dansakademier där en ny generation ryssar kommer att kunna utveckla sina danskunskaper.

Kinas premiärminister Hu Jintao visade landet nått långt sedan det senaste G20 mötet med sin coola hip hop dans. Policyn som startades under ordförande Deng Xiaoping, som gick ut på att dölja landets styrka är nu garanterat något man lagt åt sidan. Dock menar kritiker att dansen var alldeles för asiatisk, så till den grad att den var för mycket show och för lite street. Neutralt politiskt sakkunniga experter menade att Obama som är både amerikan och svart inte har något som helst problem att kontra kinesernas showiga och oautentiska street dance. Dock är experterna eniga om att Kina numera kommer att ha större inflytande i danssammanhang.

G20-mötet enades även om 1100 miljarder dollar i ökade resurser för IMF och till kreditstöd åt exportföretag.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev