Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Kim Jong-ils yngste son och eftertrdare Kim Jong-un ville ha det nya spelet. Call of Duty: Black Ops
Kim Jong-ils yngste son och eftertrdare Kim Jong-un ville ha det nya spelet. Call of Duty: Black Ops

Nytt datorspel orsaken till Nordkoreakrisen

Publicerad: 2010-11-26

Världen höll under veckan som gått andan då det såg ut som ett kärnvapenkrig mellan Nord- och Sydkorea kunde utbryta efter att Nordkorea bombarderat en Sydkoreansk ö med artilleri.

Nordkoreakännare menade dock att situationen feltolkats, att risken för ett krig var minimal och att man istället måste se till kontexten för att förstå vad Nordkorea, ett av världens mest isolerade länder, egentligen försöker säga. Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt bekräftade att detta är ett typiskt utspel av Nordkorea, men medgav samtidigt att det är svårt att veta hur det nordkoreanska ledarskapet tänker.

Det är dock inte ovanligt att Nordkorea, som är strikt handelsblockerat, provocerar sin omgivning för att sedan pressa den på tillgångar. I 2006 sköt man exempelvis en långdistansmissil över Japan, för att sedan efteråt kräva Japan, USA och Sydkorea på mat och resurser vilka också levererades.

Enligt experter vill Nordkorea även denna gång pressa ut någonting från sin omgivning, även Sydkoreas underättelsetjänst bekräftar att man strax efter attacken mottog en hemlig lista från en nordkoreansk representant.

Allt fler uppgifter tyder nu på att attacken utlösts så att Nordkoreas kommande nya unga ledare Kim Jong-un skulle kunna pressa omvärlden på att skicka honom en kopia av det nya spelet Call of Duty: Black Ops till sin Xbox 360. Detta skulle isåfall bekräfta ett mönster, tidigare under året sänktes en Sydkoreansk korvett, kort därefter kom ett krav från Nordkorea att ett exemplar av World of Warcraft: Wrath of the Lich King samt en låda game cards skulle överlämnas.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: HD Sydsvenskan HD2 HD3 DN DN2 SVD SVD2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 aftonbladet aftonbladet2 aftonbladet3 aftonbladet4
Annons
Cuzz Cazooka