Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Flygvärdinnor kommer numera att följa med passageraren in på toaletten.
Flygvärdinnor kommer numera att följa med passageraren in på toaletten.

Nya flygbestämmelser; Inga fler ensamma toalettbesök

Publicerad: 2009-12-30

Efter juldagens terrorattack mot ett Northwest Airlines-plan under inflygning till Detroit har nya internationella flygregler införts för att stävja eventuell fortsatt terrorism. I ytterligare en händelse på annandagen hade en nigeriansk medborgare låst in sig på en toalett under inflygningen till Detroit och vägrade komma ut, kabinpersonalen var då tvungen att bryta sig in på toaletten för att förhindra ett eventuellt terrordåd.

Den samlade mängden incidenter har nu lett till att de internationella flygreglerna skärpts med omedelbar verkan. Kroppsvisitiering blir nu standard för alla flyg, passagerarna tillåts heller inte att lämna sina säten under den sista flygtimmen. Passagerare får inte heller röra handbagage eller använda filtar och kuddar som kunde misstänkas dölja sprängämnen.

Även toalettbesök är nu strikt reglerade och hädanefter kommer alltid en flygvärdinna eller steward att följa med resenären in på toaletten för att se till att ingen terrorrelaterad aktivitet pågår. SAS-koncernens informationsdirektör Hans Ollongren har kommenterat de nya flygbestämmelserna;
- De nya reglerna kan upplevas som obekväma, men tyvärr måste det vara såhär ifall alla säkerhetsluckor måste täppas till. Vi ser dessa nya bestämmelser som ett tillfälle att visa upp den fantastiska tillgång som SAS personal utgör.

De nya reglerna har mottagits med blandade reaktioner av passagerarna, Svenskbladet var på plats på Arlanda under tisdagskvällen och intervjuade ett par nyligen landade resenärer för att höra vad de tycker om de nya flygreglerna.

Linnea Gutnadottir, 24, som just anlänt från London berättar;
- Tjejen som följde med mig in på toaletten var jättekul, vi pratade om allt möjligt, det var som när man går med bästa kompisen på toaletten på krogen.

Hans-Gunnar Arvidsson, 73, har nyss anlänt från Frankrike och tyckte det var ovant med en flygvärdinna inne på toaletten;
- Jag lider dessvärre av prostataproblem så det kan ta ett tag innan det kommer något för mig så det var lite pinsamt. Men den här gången var det såklart skönt att kunna avlasta armarna eftersom jag slapp stå där och hålla i den hela tiden.

Jonas Eklundh 28, anländ från Köpenhamn, verkade i det närmsta euforisk över de nya flygbestämmelserna, han vill high-fiva Svenskbladets utsände, vägrar svara på frågor och ropar bara;
- Mile high club! I love SAS!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Svt Svt2 Svt3 Aftonbladet TV4 UNT SvD SydSv GP GP2 Aft2 Aft3 Aft4 DN GT SvD2
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev