Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Hundar får nu äntligen en legitim anledning till att sniffa dig i skrevet.
Hundar får nu äntligen en legitim anledning till att sniffa dig i skrevet.

Nakenscanning införs på Heathrow

Publicerad: 2010-01-03

Efter attentatsförsöket vid Detroit har nu de internationella flygsäkerhetsrutinerna återigen behövts ses över och ett flertal flygplatser i Holland, England och Italien planerar nu att införa så kallad nakenscanning. Den nya teknologin som används vid Heathrow nyttjar radiovågor som kan se dolda vapen under kläderna på passagerare, en konsekvens av dessa scanners är dock att flygplatsens säkerhetspersonal kommer att se passageraren naken på sin skärm när de inspekterar bilderna.

Detta har väckt blandade känslor hos säkerhetspersonalen, särskilt de yngre männen har uttryckt optimism över att äntligen kunna få se vilken kvinna som helst i kön naken.

Samtidigt har dock det brittiska luftfartsverket budgeterat för terapi för som en konsekvens av den nya utrustningen, en talesman för brittiska luftvartsverket, Vincent Stoppard berättar;
- Vi räknar med att det kommer behövas terapi för vissa ur vår personal, de som tvingas se nakna, gamla och fläskiga kolosser passera genom säkerhetskontrollen. Det blir en stark psykisk påfrestning att behöva se så mycket fetma på en och samma gång. Ända sedan vi införde kroppsvisitering har detta varit ett problem och det kommer bara att öka med dessa scanners.

Nakenscanningen ska dock endast ses som en utav flera åtgärder som kan försvåra terrorism, man inför nu även åtskilliga andra åtgärder. Särskilt tränade hundar kommer att lukta alla resenärer i skrevet vid flygplatser;
- Erfarenheten har lärt oss att det inte går att lita blint till tekniken, därför inför vi nu också särskilda skrevhundar som ska sniffa folk i skrevet för att avgöra om där döljs någonting som inte bör vara där.

Under flygturer vill man dessutom att passagerare ska hålla uppsikt över misstänkta skrev berättar Stoppard;
- Vi uppmanar alla passagerare att vara uppmärksamma, det kan röra sig om en bula i allt från storleksordningen tuggummipaket till falukorv. Ifall man ser en passagerare med en utstickande bula ska man genast sparka boxa till personen i fråga i solar plexus och sedan ropa på hjälp.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 SvD3 SvD2 SR
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby