Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Jesus absoluta favoritvapen var Nunchakus.
Jesus absoluta favoritvapen var Nunchakus.

Stort kyrkoslagsmål i Jerusalem

Publicerad: 2008-11-11

Turister blev i söndags vittne till ett av de tuffaste handgemängen på länge mellan de munkar som delar på den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Djupt troende grekiskortodoxa och armeniskortodoxa kristna pucklade på varandra och försökte slita av varandra kåporna.

Bråket tros ha utbrutit när en av de Armeniska munkarna beskyllde de Grekisk-ortodoxa munkarna för att ha vistats i Armeniernas del av kyrkan, en av de Grekiska munkarna sa då att Armenierns mamma glömt sina skor under hans säng den föregående kvällen.

Per-Arne Lundvall 67 och Inger Lundvall 64, båda turister från Jönköping råkade befinna sig på plats när bråket började och bevittnade hela händelsen;

- Efter lite turk-knuffande flög de på varandra illa kvickt, jag såg minst ett baseballträ, flera cykelkedjor och en kaststjärna missade mig med en hårsmån och fastnade i en bjälke bakom mig! Berättar Inger.

- Jesuiternas ledare dök upp tillsammans med två andra Jesuiter och stoppade bråket för ett ögonblick, men just som det såg ut som att bråket var på väg att redas ut dök den Etiopiske patriarken upp med sitt sällskap och anklagade Jesuiterna för att helt ha missförstått den Heliga tre-enigheten, och då slog det slint i huvudet för Jesuiten som drog fram en fjäderbatong under kåpan och började gå lös på Etiopierna.

- Då dök de romersk-katolska munkarna upp beväpnade med tunga stora  bronsljusstakar och efter dem kom de syrisk-ortodoxa munkarna!

- Höjdpunkten var när en enorm två meters Syrisk-ortodox munk dök upp med ett par nunchakus, han gjorde värsta tricksen så att hela slagsmålet stannade upp för att titta på honom ett ögonblick, sen brölade han plötsligt till jättehögt och började knocka andra munkar kors och tvärs med sina nunchakus!

Israelisk kravallpolis tillkallades och lyckades bryta upp handgemänget med hjälp av tårgas och gummikulor, flera av de närvarande arresterades.

Per-Arne Bergenlisma, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet förklarar;

- Det är sex olika kristna sekter som delar kontrollen av den heliga gravens kyrka, rivaliteten är stor.

- Ur rent teologiskt perspektiv kan man dock fråga sig vems sida hade Jesus slagits för? I det här fallet tror jag helt klart han skulle ställt sig på de Syriansk-Ortodoxas sida eftersom Jesus absoluta favoritvapen var Nunchakus.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby