Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Nyheten om landet Shakebao/Sverige har spritts i kinesisk media.
Nyheten om landet Shakebao/Sverige har spritts i kinesisk media.

"Falsk" Sverigenyhet sprids i kinesiska nyheter

Publicerad: 2009-10-16

Under veckan har åtskilliga rapporter strömmat in till svenska medier om en nyhet som spridits i kinesiska medier. Miljontals kineser har läst nyheten och roats oerhört av den, enligt vad Svenskbladet fått erfara handlar nyheten om ett land i Skandinavien som ska heta 'Sverige' men även i vissa rapporter kallat 'Shakebao'.

I Shakebao ska det bo massor av folk som är jättestressade och går upp för rulltrappor för att tjäna 10 sekunder jämfört med ifall de bara hade stått stilla istället.

Invånarna i landet Shakebao är också sjukligt fixerade vid trashiga dokusåpor som handlar om kvinnor som gift sig med en gammal gubbe och flyttat till Hollywood, bönder som söker fru och ungdomar som frivilligt blir inlåsta i fängelse. Men de har däremot ingen aning om vem som tex är president i Indien som är världens näst största land eller ens i Kina som är världens största land.

Enligt nyhetsrapporten finns det i Norra Sverige finnas en stad med 50.000 invånare bestående av enbart lesbiska kvinnor som ibland kidnappar män och tvingar dem till gruppsex. När kvinnorna inte jagar män jobbar de som dagisfröknar, lapplisor och skogshuggare.

Till råga på allt ska landet Shakebao precis ha fått en lag som gör det möjligt för staten att spionera på allt som alla invånare i Shakebao gör. Dessutom ska även landet ha ett helt otroligt dåligt fotbollslag som är så dåliga att de inte ens kan spela i VM mot länder som har färre invånare och mycket mindre resurser för träning.

Xiao Leung, nyhetsankare vid kabeltv-kanalen NHK i Shanghai berättar om nyheten;
- Det är lätt att sån här nyhetsspridning uppstår i Kina, vi är en nation som är rätt kulturellt isolerad eftersom vårt språk är rätt unikt och det är också väldigt dyrt att resa och få har därför rest utanför Kina för att skapa sig en uppfattning om hur det ser ut i resten av världen. När såna här rykten dyker upp så sprids de snabbt eftersom kineserna tycker det är intressant.

- Men de flesta människor här har dock förstått att det rörde sig om något sorts påhittat skämt, förutom det där med den lesbiska staden såklart. Men allt det andra var ju uppåt väggarna, spaningslagar, värdelöst fotbollslag, menlösa dokusåpor, nej nej, så korkade är inte folk ens här i Kina att de går på att Sverige är ett så tragiskt land, kommenterar Xiao Leung.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aftonbladet ÖP Piteå SVT BT
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!