Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Nordkorea by night är en mäktig demonstration i energibesparing.
Nordkorea by night är en mäktig demonstration i energibesparing.

Kim Jong il utsedd till årets miljökämpe

Publicerad: 2010-10-19

Kim Jong-il tilldelas det prestigefyllda FN-priset World Life för sina långtgående klimatinsatser. För Nordkorea innebär detta en sällsynt chans att närma sig världssamfundet.


Ett föredöme inom klimatansvarstagande

Priset tillfaller landet främst för sina exceptionellt låga koldioxidutsläpp. Koldioxiden från fossila bränslen är i det närmaste obefintlig, varvid Nordkorea framhävs som ett modernt föregångsland. Istället kommer huvudsaken av landets koldioxid från ett hållbart biologiskt kretslopp - den största energikällan är torkad och eldad vattenbuffelavföring.

Koldioxidhalterna som avges från Nordkorea är idag med nivå av mongolriket i dess begynnelse år 1210, vilket har imponerat stort på FN:s klimatpanel.

Nordkoreansk mörker sprider ljus i världen
Den andra stora orsaken till utmärkelsen är Kim Jong Ils löfte om att ta Earth Hour-konceptet till en ny nivå. Ett löfte som han har hållit med råge. Satellitbilder över koreanska halvön visar att Nordkorea fortfarande, sedan Earth Hour i mars, håller släckt.

Svensk närvaro vid ceremoni
FN håller i december en ceremoni huvudstaden Pyongyang. Till ceremonin reser en svensk deledation med den svenska kungafamiljen i spetsen. Kung Carl XVI Gustav har redan uttryckt stor beundran för ledarstilen i landet.
 - Till exempel på hans [Kim Jong il:s] födelsedag så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han handskakar med 20 000 två dagar i följd och bjuder på stor buffé. Alla får klaga om de vill, sa Hans Majestät Konungen på den presskonferens då resan offentliggjordes.

För Kronprinsessan Viktoria blir detta en extra viktig resa, eftersom hon kommer att vara officiell taleskvinna för FN. Hurvida Daniel Westling kan medverka är ännu oklart.
- Han är tyvärr fortfarande uppbunden av den rättsliga processen med ComHem som har stämt honom för plagiat av Boxer-Robert. Daniel är naturligtvis bestört och menar att han inte kan hjälpa att han ser ut som deras 3d-animerade Robert, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Kontroversiell utmärkelse
Protester har höjts runt om i världen kring utmärkelsen. I Sverige har Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson påpekat att Nordkorea inte har en enda Svanenmärkt produkt, vilket egentligen borde diskvalificera dem från World Life-priset.

Även på ledarsidorna har reaktionerna varit blandade. Dagens Nyheters redaktör Peter Wolodorski, som har medgivit att han onanerade till den amerikanska bombningen av Bagdad, dolde inte sin besvikelse i dagens ledarsida.
- Detta är tvärt emot det storskaliga krig som hade varit det enda rätta. Man bör rikta in sig på civilbefolkningen tills de slutligen själva vänder sig mot regimen och störtar den. När vi har förmått den egna befolkningen att själva störta regimen har dom också tagit sitt demokratiska ansvar. Historien kommer att tacka oss, skriver Peter Wolodorski.


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev