Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Valnäringen på uppgång.
Valnäringen på uppgång.

Valuppfödning gynnar isländsk ekonomi

Publicerad: 2008-11-03

Trots dystra prognoser för isländska banker går isländsk valuppfödning som på räls. Islänningar må vara mästare på att sätta banker i konkurs, men de är även mästare på valuppfödning. Dagens Svenskbladet kan berätta att isländsk valuppfödning är populärare än någonsin. Något som gynnar den isländska ekonomin.

Genom ett avtal med världens valfångarländer kan island ta in enorma summor främst från Norge och Japan som har de största valprocessindustrierna i världen. Bjorn Njordinstaun säger:

-Visst kan det vara svårt att veta vem som fångat vilken val, men genom vårt avtal spelar det ingen roll. Genom detta avtal får vi våra pengar ändå, då det är baserat på  ett schablonmässiga belopp där respektive stat betalar in pengarna.

På Dagens Svenskbladets fråga om hur utfodringen går till svarar Bjorn att det är en mix mellan värdelösa aktiepapper som fått lega i en bassäng med kinesiskt mjölkersättningsmedel i en vecka för att luckras upp. Därefter processas denna i några hemliga steg och man häller mixen i jättestora nappflaskor.

-Det var ett högriskprojekt att utveckla nappflaskorna. Det finns ingen tillverkare i hela världen och det tog lång tid innan vi fick till sugmunstycket så att den höll längre än en vecka. Många isländska kronor har lagts ner för att ta fram utfordringsflaskan, men utfallet har varit bra. Vi skulle aldrig kunnat överleva med nappflaskor för bebisar.

Priserna på kinesisk mjölkersättning har drastiskt sjunkit sedan det framkommit att melanin funnits i dem och de stora tillverkarna i kina har fått dumpa priserna för att bli av med de stora mängderna, vilket gynnat branschen något oerhört. Men är inte melanin farligt för valarna då?

- Nej, det kan jag inte tänka mig. Vår veterinär har regelbundet kollat till valarna och de blir alltid så ivriga när vi tar fram flaskan.

Bjorn jobbade tidigare på en storbank i Reykjavik och därifrån har han anställt en hel drös med människor sedan höstens recession på finanssidan. Han säger att de anställda ofta påtalar att de blivit mer harmoniska sedan de börjat hos honom. Troligen beror det på att de får vara ute i naturen och alltid kan komma ut till valarna när de vill, även när de är lediga.

-Bankkrisen är ett avslutat kapitel för oss, inget kan gå fel med detta projekt.Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev