Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Semenyas vänstra ringfinger är en liten penis.
Semenyas vänstra ringfinger är en liten penis.

Idrottsvärldens nya utmaning

Publicerad: 2009-09-13

Den numera världskända sydafrikanska löperskan/löparen Caster Semenya har enligt välunderrättade källor närstående det Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, under de omfattande läkarundersökningar som utförts på Semanya konstaterats vara tvekönad.

Enligt uppgift är det fastsällt att Semenya förvisso är kvinna, men inte fullt ut. Det har också hittats spår av manliga könsorgan, till exempel är Semanyas halsmandlar identiska med ett par pre-pubertala testiklar och hennes vänstra ringfinger är utan tvekan en liten penis. Men snippan sitter där den skall även om allt som krävs för reproduktion lite längre in saknas.

Att ta ifrån en kvinna som inte är kvinna fullt ut sin välförtjänta guldmedalj ligger inte för IAAF, och man står nu inför ett dilemma. Personer som är tvekönade har utan tvivel fördelar när de väljer att springa som män eller sjunga schlagers som kvinnor, och detta går ju absolut inte för sig enligt de regelverk som gäller vid idrottsevenemang och musiktävlingar av rättviseskäl.

IAAF:s biträdande tävlingschef Günther Apfeldolme har dock i samråd med medicinsk expertis och IAAF:s regelgrupp hittat en lösning som borde kunna accepteras av såväl män, kvinnor som tvekönade. En helt ny klass av tävlande, de tvekönade, kommer skyndsamt att tillskapas i alla idrotter som ingår i såväl sommar- som vinterolympiaderna. Redan om lite drygt 2 år så kommer en uppvisningsmatch i boxning för tvekönade att äga rum under OS i London.

Tävlingsplatsen kommer vara Speakers Corner i Hyde Park, och den historiska drabbningen kommer att stå mellan just Caster Semenya och vår svenska representant Christer Lindarw. Redan nu står ett antal TV-bolag på kö för att sända matchen, som ligger utanför fastställda Tv-avtal mellan IOK och mediavärlden.

Detta steg är det första i organiseringen av såväl Allsvenskan i fotboll, som elitserien i ishockey för tvekönade. Enligt Karin Mattson som är ordförande i Svenska Riksidrottsförbundet slås nu den sista dörren in för att skapa en idrottsvärld som är öppen för alla och envar.
- Det är ju inte acceptabelt att vissa måste hängas ut i tidningarna bara för att de haft turen att kunna ha sex på ett sätt som det annars krävs två för att genomföra. Alldeles oavsett om man har ett, två eller fler genitalier så måste man ha rätten att idrotta med andra, konstaterar Mattson.


Annons

Engelbrekt Engelbrektsson

Fler artiklar av Engelbrekt Engelbrektsson


Relaterade länkar: DN DN2 DN3 DN4 DN5 SvD
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev