Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Fredsdelegationen förväntar sig palestinska glädjescener åt det nya avtalet.
Fredsdelegationen förväntar sig palestinska glädjescener åt det nya avtalet.

Genombrott i fredsförhandlingar i Mellanöstern

Publicerad: 2010-09-29

”En historisk överenskommelse - nu är freden nära!”, slår Barack Obama fast. Det nya Palestina kommer att rymma en arab per yta motsvarande ett A4-ark.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är inte lika nöjd med resultatet. Han får hård intern kritik för att ha gett med sig alldeles för lättvindigt.
- Överenskommelsen är vansinnigt generös, menar den egna utrikesministern Avigdor Lieberman.

Hävt byggförbud skapade oro
Fredsförhandlingarna vacklade något i veckan i och med att Israel återstartade nybyggnationen av flera bosättningar på ockuperade Västbanken mitt under förhandlingarna.
- Vansinnigt. Ett A4-ark är kolossalt mycket mark. Det skulle kunna rymma en hel palestinsk familj, menar Avigdor Lieberman, som tycker att det finns all anledning att fortsätta bosättningen på Västbanken.

- Palestinierna är så sådana grinpellar – ni ska se – sanna mina ord – dom kommer bara fortsätta klaga på fredsöverenskommelsen, säger Avigdor Lieberman.

Bräcklig fred
Många bedömare anser att den nyvunna freden i mellanöstern är bräcklig. Palestiniernas president Mahmud Abbas har inte velat underteckna fredsavtalet. Än mindre Hamas. Faktum var att hela fredsprocessen höll på att haverera på grund av att det saknades en villig motpart på Palestiniernas sida.

Till slut lär president Obama, som är värd åt förhandlingarna, hittat Khalil El Al, ledare för partiet Ompa och dess tre medlemmar – Khalils fru, deras son och dotter, som var villiga att teckna avtalet.
- Vi förväntar oss naturligtvis att det palestinska folket ska respektera denna generösa överenskommelse, kommenterade president Obama.

Nintendo Wii
Den amerikanska delegationen har hyst viss oro för den modesta yta som återstår av det forna Palestina. Därför har man föreslagit att FN ska förse palestinierna med möjligheten att koppla upp sig mot storbildsskärmar och låta ett Nintendo Wii med Wii-fit gå laget runt.
- Det är ett utmärkt sätt att hålla sig i form nu när det kanske är lite för trångt för en löprunda, säger Obama entusiastisk.

Palestinier bortskämda
Avigdor Lieberman håller inte med. Han anser att Obama-delegationen daltar med palestinierna.
- Vi har redan byggt den vackra fredsmuren runt palestinierna – och vad hände? Dom bara klagar och klagar. Nu har dom fått ett helt A4 – och det ska inte räcka till motion?! Sanslöst av amerikanarna.

Vertikal förlossning
Nu ska den praktiska världen rättas efter förhandlingarna. Den palestinska myndigheten har redan beställt 22-vånings stapelbara skolbänkar som ska rymma en hel skolklass, stående förlossningssängar för vertikal förlossning samt snookerbord med särskilt anpassade kulor som går att spela på i 90 graders vinkel.


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: DN GP GP1 DN SVD Z HD Ejnermark Knuff
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev