Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Nordkorea är ett av världens tråkigaste länder.
Nordkorea är ett av världens tråkigaste länder.

FN skärper skämtsanktioner mot Nordkorea

Publicerad: 2009-06-14

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsrådet - USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland - samt Japan enades i fredags om ett komplett skämtembargo mot Nordkorea. Både Kina och Ryssland brukar bromsa omfattande embargon, men i fredags var samtliga 15 länder eniga och röstade för embargot.

Nordkorea är världens mest tråkiga land att bo i, decennier av enväldesdiktatur lett av kommunistpartiet har totalt humorbefriat hela landet och dess medier, man har under de senaste trettio åren varit helt beroende av att importera sin humor från andra länder. Nordkoreaexperten Brynolf Björnsson vid Lunds universitet kommenterar;
- Nordkoreas officiella linje är att de har komiker och flera roliga och underhållande TV-program men allting tyder på att de egentligen bluffar. Den senaste kände Nordkoreanske komikern vi känner till var Kim-Song-Hat, som 1997 nådde vissa framgångar med en tam dansande bäver, men sedan dess har det varit helt tyst från dem.

FN-resolutionen godkänner inte användning av våld mot Nordkorea, men FN:s medlemsländer kommer nu att utvidga sina underhållningsembargon mot landet, embargot omfattar nu tryckta skrifter, serietidningar, böcker, CD-skivor, DVD-skivor samt allra viktigast, roliga YouTube-klipp och roliga skämt-email. Bland de åtgärder som omfattas finns genomgång av varulaster på väg till Nordkorea, för att försäkra sig om att landet inte får tillgång till materiel som kan uppfattas som roligt och skämtsamt.

Erfarna Nordkorea-bedömare ifrågasätter dock ifall detta nya embargo kommer att påverka Nordkoreas regim, utan menar att alla skämtsanktioner enbart kommer att drabba folket, vilka redan är ordentligt uttråkade. Överstelöjtnant Allan Birgersson, underrättelseofficer Militära underättelsetjänsten vid Högkvarteret i Stockholm berättar;
- Det är svårt att få information ut från Nordkorea, men enligt våra källor fick Kim Jong-Il precis innan krisen tag på ett boxset med alla avsnitt av Fawlty Towers samt ett boxset med hela Seinfeldt-serien. Det är min bedömning att skämtembargon mot Nordkorea inte kommer att ha någon effekt på den politiska eliten som har råd att köpa illegalt insmugglade skämtprodukter från USA eller till och med från Sverige som serien Pistvakt vilken våra källor uppger är tillgänglig på den svarta marknaden i Pyonyang.

Allra allvarligast ser dock Överstelöjtnant Birgersson på strypningen av skämt via e-post;
- Detta var en välanvänd kanal för vanliga nordkoreaner för att få tag på skämt till exempel e-post med bilder på hundar utklädda till filmkaraktärer som Yoda från Stjärnornas Krig, eller såna bilder som jämför franska kvinnor med kvinnor i USA och visar en smal sexig kvinna bredvid en tjock och glupsk. Utan e-postskämten är nu mellan 9-10 miljoner nordkoreaner helt utan skrattbar underhållning, läget kan bara beskrivas som extremt mycket allvarligt, säger Överstelöjtnant Birgersson med eftertryck.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD GP DN
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby