Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Bomben hade anvndes som fotstd i flera r innan den upptcktes.
Bomben hade anvndes som fotstd i flera r innan den upptcktes.

Finsk familj hittade bomb hemma hos farmor

Publicerad: 2009-10-14

En finsk familj i den lilla orten Eisa Peitä tre mil öster om Helsingfors fick under helgen en rejäl överraskning när de hittade en odesarmerad bomb från andra världskriget i sin bortgångna farmors vardagsrum.

Familjen upptäckte bomben under en storstädning och borensning efter farmodern Marja Halonens bortgång. Bomben låg placerad i mitten av vardagsrummet framför en soffa, den var övertäckt med en virkad spetsduk och sedan flera år tillbaka hade änkan Marja använt bomben som fotstöd när hon tittade på TV. Enligt hennes son Antti hade mamman hittat fotstödet ute i en verktygsbod och släpat in det till vardagsrummet, det var ett perfekt fotstöd eftersom det var mycket tungt och inte rörde på sig när hon vilade fötterna på det.

Det har nu i efterhand visat sig vara en odetonerad tysk bomb från andra världskriget. Antagligen var det Farfar Jorma Halonen, avliden sen åtskilliga år tillbaka, som tog hem den tyska bomben efter krigsslutet 1945 och sedan placerade den i verktygsboden där den sedan stått åtskilliga år innan hans fru bestämde sig för att den skulle vara ett bra fotstöd. Inget av barnen eller barnbarnen har upptäckt bomben eftersom den varit täckt med spetsduk hela tiden, och det var först vid storstädningen som man insåg vad föremålet egentligen var.
-Det måsste varrrit far min, satane pärkele! Kammla kuppe släpa allti hemm schiit!, berättar Antti Halonen.

- Vi har hälsat på tyysen gånger me ongarna, den kunde smällt oss alla till helvitte vojvitto! kommenterar Antti synbart upprörd.

Finska försvarsmakten utförde under söndagen en kontrollerad sprängning av bomben och kommunen i Eisa Peitä har nu uttryckt intresse för att köpa kratern som finns blev kvar av huset efter sprängningen. Om planerna går i lås kommer man att omvandla den till ett äventyrsbad.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Annons
Helfoder för hund och baby