Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
4 Oktober 2022
 
Bomben hade användes som fotstöd i flera år innan den upptäcktes.
Bomben hade användes som fotstöd i flera år innan den upptäcktes.

Finsk familj hittade bomb hemma hos farmor

Publicerad: 2009-10-14

En finsk familj i den lilla orten Eisa Peitä tre mil öster om Helsingfors fick under helgen en rejäl överraskning när de hittade en odesarmerad bomb från andra världskriget i sin bortgångna farmors vardagsrum.

Familjen upptäckte bomben under en storstädning och borensning efter farmodern Marja Halonens bortgång. Bomben låg placerad i mitten av vardagsrummet framför en soffa, den var övertäckt med en virkad spetsduk och sedan flera år tillbaka hade änkan Marja använt bomben som fotstöd när hon tittade på TV. Enligt hennes son Antti hade mamman hittat fotstödet ute i en verktygsbod och släpat in det till vardagsrummet, det var ett perfekt fotstöd eftersom det var mycket tungt och inte rörde på sig när hon vilade fötterna på det.

Det har nu i efterhand visat sig vara en odetonerad tysk bomb från andra världskriget. Antagligen var det Farfar Jorma Halonen, avliden sen åtskilliga år tillbaka, som tog hem den tyska bomben efter krigsslutet 1945 och sedan placerade den i verktygsboden där den sedan stått åtskilliga år innan hans fru bestämde sig för att den skulle vara ett bra fotstöd. Inget av barnen eller barnbarnen har upptäckt bomben eftersom den varit täckt med spetsduk hela tiden, och det var först vid storstädningen som man insåg vad föremålet egentligen var.
-Det måsste varrrit far min, satane pärkele! Kammla kuppe släpa allti hemm schiit!, berättar Antti Halonen.

- Vi har hälsat på tyysen gånger me ongarna, den kunde smällt oss alla till helvitte vojvitto! kommenterar Antti synbart upprörd.

Finska försvarsmakten utförde under söndagen en kontrollerad sprängning av bomben och kommunen i Eisa Peitä har nu uttryckt intresse för att köpa kratern som finns blev kvar av huset efter sprängningen. Om planerna går i lås kommer man att omvandla den till ett äventyrsbad.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

Re: falsk
Jag tror att det är bomben som Ribbentrop släppte tillsammans med Stalin när tyskarna teamade upp med ryssarna.Bomben är dessutom utklippt.

Ragnar Mckelbo, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

falsk
Vad gör att en tysk bomb kommer till ett hem 30km från Helsingfors när tyskarna aldrig bomba oss( iallafall va ja vet) o bilden är bomben inklippt

finnen, (för 41 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

14 år?
2009-10-14

Konstigt, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Pervo porro
Ser man att det är en falsk nyhet. Ingen gammal fet finsk satmara har helvita kuddar i sin äckligt fula soffa.

Falsk nyhet, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Det vet jag var det är
Elektrisk värme batteri, nej. Den är gamla sorten, inte mera tillverkning, tyvärr.

Tomi Huvenen, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam
Twingly BlogRank