Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Mjölknationalismen gör sig påmind över Europa med jämna mellanrum.
Mjölknationalismen gör sig påmind över Europa med jämna mellanrum.

Finnar vill inte ha svensk skitmjölk

Publicerad: 2010-03-09

Ett otäckt mjölkkrig har brutit ut mellan Sverige och Finland efter att den finska matvaruleverantören Hok Elanto börjat köpa in all sin mjölk från den svenska Arlakoncernen. Istället för det tidigare finska märket Valio, säljer man nu det svenska märket Arla Ingman, trångsynta och nationlistiska finländare har nu efterapat  de svenska klagovisorna som ljöd då det svenska mjölkmonopolet utmanades för ett par år sedan.

Mjölknationalismen i Sverige
visade sitt fula tryne för första gången då LiDL etablerade sig i Sverige 2003 och lätt nationalistiskt inställda personer hävdade att "Tysk mjölk går inte att dricka" utan några fler argument att stödja sitt påstående med förutom att mjölken ifråga var tysk.

Den svenska sinnebilden var för trångsynt för att inse att tyskar skulle kunna tillverka drickbar mjölk, det enda som man kan lita på att tyskar kan tillverka är korv, öl och såna där balla kpistar som de har i alla gamla krigsfilmer, men drickbar mjölk var det omöjligt för svensson att förstå att tyskarna kunde tillverka.

Svenssons idealisering av sin mjölk får sig nu dock en rejäl törn när brodersfolket i öst, finländarna, väljer att rynka på näsan åt svenskmjölken. Till och med den finske statsministern, Matti Vanhanen, har direkt blandat sig i bråket genom säga att han tänker bojkotta de butikskedjor som säljer den svenska mjölken.

Arla valde att spela på de nationalistiska känslorna genom att påstå att Arlas mjölk i Finland kommer från finska Arla, detta påstående klingade dock ihåligt då det avslöjades att finska Arla egentligen importerar sin mjölk från Sverige, det rör sig alltså egentligen om finska kor även där.

Det rapporteras nu
över hela Finland om grannar som blir fiender, bröder som ställs mot varandra och familjer som splittras, allt på grund av mjölk. En av dessa många familjer är familjen Milkalainen där fadern Tommi nu finner sig i bitter konflikt med sin son Matti, Tommi Milkalainen berättar;
- Det pörja i söndagss, vi kom till putiken och där hitta minn sonen en ny mjölkalainen, från Arla ruotsalainen vojvitto perkele!!! Jag sa till honom "Nej nej Matti, vi inte dricka den tsvenska vojvitto päivärinta mjölki!", men han lyssna inte på mig!

- Om jag ser en tsvensk, jag ska rispa han! Inte skäära , para rispa! satane perkele ruotsalainen!!


Göran Stollerud, professor i mjölklära vid Lunds universitet samt certifierad dietist har kommenterat mjölkkonflikten;
- Mjölknationalismen är otäck, det finns olika länder som Sverige, Finland och Tyskland, där talas olika språk, vi har olika kulturer, olika matvanor, vi har olika nationaliteter och olika pass.

- Kossor däremot, talar inget särskilt språk, de äter alla gräs, de har inget pass eller nationalitet, de är kort och gott kossor. Från kossor kommer mjölk, konstigare än så är det inte, ska jag ta det en gång till?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN foodwire mentoronline svenska yle svenska yle2 atl fri kopenskap skogsland svenska yle3
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!