Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Hugo Chvez trodde han gav Barack Obama en kopia av boken Open Veins of Latin America.
Hugo Chvez trodde han gav Barack Obama en kopia av boken Open Veins of Latin America.

"I want to be your boy toy"

Publicerad: 2009-04-24

Ledare från 34 länder möttes på det interamerikanska toppmötet på Trinidad som gick av stapeln i helgen. Svenskbladet var på plats och kan rapportera om ett practical joke som gick så pass snett att det utlöste storskalig bögnojja. Barack Obama skakade hand med den annars så USA-kritiske Hugo Chávez, i hans andra hand tryckte Chávez en videofilm med bögporr. Händelsen har av politiska experter världen runt kommit att betraktas som ett första eldprov för den nytillträdde USA-presidenten.

Många av mötesdeltagarna menar att det gick snett redan från första början. Efter ett misslyckat practical joke blev det allmänt bögig stämning och alla gick och vaktade på varandra. Det hela började med att Venezuelas president Hugo Chávez länge hade planerat att ge Barack Obama ett exemplar av uruguayanske Eduardo Galeanos vänsterklassiker "Open Veins of Latin America". Framför tv-kamerorna överlämnade han så boken samtidigt som han skakade den amerikanska presidentens hand. Vad Chávez inte då visste var att en av hans närmaste män på skämt hade bytt ut boken mot en videofilm med bögporr. Genom att lägga filmen innanför pappersomslaget såg det fortfarande ut som en bok, och det hela var så skickligt gjort att Chávez aldrig märkte någon skillnad utan glatt räckte över sin gåva medan han på stapplig engelska sade:

– I want to be your friend.

Redan då ryckte det i hölsterhanden på de flesta av Obamas närvarande livvakter. Dessa är kända för att ha genomgått specialutbildning för att snabbt kunna uppfatta och eliminera alla former av homoerotiska närmanden mot presidenten. Detta trots att det i det skedet ännu inte stod klart att boken i själva verket var bögrullen "Latino Choco Loco". Inte heller USA:s utrikesminister Hillary Clinton visste om porrfilmen, men hon uppfattade hur nära situationen var att urarta i onödig blodspillan och lyckades med en blixtsnabbt avledande manöver få den venezuelanska kollegan att släppa Barack Obama med blicken.

– Han glömde bort Obama så pass länge att livvakterna hann ta ett nytt andetag, syresätta hjärnan och tänka om, menar en av mötesdeltagarna som vill vara anonym i rädsla för repressalier. Tack vare att Hillary Clinton hade sinnesnärvaro nog att se när Chávez blev lite väl give-me-five-uppspelt undveks därigenom kanske en av världshistoriens största politiska tragedier, menar mötesdeltagaren.

Barack Obama valde att gå vidare och fortsätta hälsa på andra ledare. Under tiden undersöktes gåvan för att säkerställa att det inte rörde sig om en bomb eller något liknande.

– Efter att gåvan undersökts var det ju helkört, berättar Bolivias president Evo Morales. Rätt snart upptäcktes porrfilmen och i jänkarnas ögon betydde det att böginviterna från president Hugo Chávez inte alls hade varit inbillning. Det blev ett jävla liv i ledet, och från vissa av medarbetarna hördes genast önskemål om att få vara den som fick knäppa ”the fucking latino fag”.

Den amerikanske presidenten manade dock allesammans till lugn och valde att fortsätta toppmötet som vanligt trots det inträffade. Redan under valkampanjen talade Obama om vikten av att förbättra kommunikationen mellan USA och övriga världen. Det var otänkbart att missa chansen att tina upp de sedan länge tillbaka frostiga relationerna med de latinamerikanska ledarna, men det mesta talar dock för att det blev betydligt mycket svårare att spela oberörd än vad han hade tänkt sig. När jungfrutalet inleddes – ett tal presidenten filat på sedan en vecka tillbaka – var det tydligt att han hade uppenbara problem med att fokusera på sin uppgift i talarstolen.

– Ja han var ju helt blek stackarn, berättar Perus ledare Alejandro Toledo bedrövat. Rakt framför talarstolen satt ju Hugo Chávez på åskådarplats.

I det här läget var Chávez fortfarande ovetande om att han precis överlämnat en bögrulle som gåva till världens mäktigaste man. I hans ögon gick allt som smort och för att visa sig ytterligare USA-vänligt inställd valde han att byta den mörkblå ulljackan mot en kortärmad Hawaii-skjorta. In i det sista tycktes Chávez vela huruvida han skulle behålla sina gråblå gabardinbyxor på eller inte. De passade naturligtvis inte ihop med skjortan och till sist valde han att löpa linan ut – ett par mönstergrälla Bermudashorts, limegröna flipflops och pilotglasögon från Rayban och spektaklet var ett faktum. Samtidigt var det väldigt varmt i möteslokalen och det bidrog till att den venezuelanske ledaren knäppte upp skjortan medan Barack Obama försökte hålla sitt tal.

– Man kan lugnt säga att han fick till en riktig greköppning på skjortan, förklarar Alejandro Toledo. Brösthåret stack fram och det formligen skimrade av svettpärlor. Det blev svårt för oss andra att hålla oss koncentrerad på talet, de allra flesta satt och glodde på Hugo istället. Men talet bidrog ju på sitt sätt, för vid det laget hade ryktet om filmen nått varenda en, så alla satt och gjorde sina egna små bögtolkningar av det Obama pep fram från talarstolen. Själv började jag fnissa nåt alldeles hejdlöst i passagen där han förklarade att han ’har mycket att lära, och ser fram emot att mötas för att lista ut hur vi kan samarbeta mer effektivt’. Jag vet att det inte låter så kul nu, men just då tyckte jag det lät lite småbögigt.

Precis som Alejandro Toledo säger var han inte ensam om att fnissa högljutt. Från Uruguays håll hördes till och med höga skratt. Ledare för landet, Tabaré Vázquez, berättar efter toppmötet hur han suttit och hållit sig för skratt tills det inte längre gick.

– Jag hade en enda lång fnitterattack som jag satt och skakade mig igenom. Jag försökte hålla mig så tyst som möjligt genom att hålla för både näsan och munnen, men självklart var ju min närmsta granne just då tvungen att luta sig in mot mig och imitera Chávez genom att viska ’I want to be your boy toy’. Jag dog, det bara knastrade när skrattkonvulsionerna tryckte sig genom näsan.

Obama hade märkbara problem att ta sig genom texten utan att staka sig men hittills var det bara början. När Hugo Chávez – fortfarande fullkomligt omedveten om all uppmärksamhet han tilldrog sig – från ingenstans fiskade upp en glass för att svalka sig ytterligare tappade Obama tråden helt och hållet.

– Ja då höll jag ju fan på ramla ihop på riktigt, berättar Alejandro Toledo. Det var en isglass, en sån där Calippo Cola. Där sitter Hugo som ett litet barn, med pilotbrillorna uppstyrda i kalufsen, och sörplar och suger som en vettvilling på den där glassen. Det var som att han inte kunde få nog. Det blev tyst från talarstolen, säkert en minut passerade innan Obama kunde få ur sig ett ord igen. Jag tror han kände sig mentalt våldtagen, säger Toledo och flinar. Det blev för mycket att se Chávez sitta och deepthroata den där bruna isstången. Han fick bögnojja så det stod härliga till.

Politiska experter från samtliga världsdelar har kallat toppmötet för ett totalt fiasko. De stora frågorna som skulle avhandlas hamnade i skymundan bakom alla bögskämt som florerade bland ledarna under resten av helgen. Många av de journalistkollegor som Svenskbladet träffat är överens om att Barack Obamas försök till att framstå som mer manlig under resten av helgen är ett tydligt tecken på att hans självkänsla tagit rejäl skada. Obama sägs ha varit sig mycket olik och har vid upprepade tillfällen – med tillgjord basstämma som enligt uppgift pinsamt ofta glidit över i moppestämma – försökt göra sig lustig med överdrivet manliga skämt om Kubas frånvaro. Från olika håll har önskemål hörts om att låta Kuba bli medlemmar i den amerikanska samarbetsorganisationen OAS igen. Barack Obama använde detta som tema då han högljutt skrävlade om att han minsann tänker låta dem bli medlemmar igen. Detta eftersom han är i hiskeligt behov av kubanska cigarrer sedan Monica Lewinsky blivit återanställd i Vita huset. Ifall det ihärdiga skämtandet bidragit till att den amerikanske presidenten kunnat bli av med rädslan för att framstå som bögig eller ej framgår dock inte.

Svenskbladet kan slutligen rapportera om att boken som Hugo Chávez gav i present genast blev en försäljningssuccé. Från att tidigare ha legat på plats 54295 i listan över mest sålda varor på Amazon har den nu seglat upp på andra plats. Etta ligger bögporrfilmen "Latino Choco Loco".


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Annons