Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
I fel händer kan "Barbappas nya hem" få förödande konsekvenser för de israeliska nybyggarna.
I fel händer kan "Barbappas nya hem" få förödande konsekvenser för de israeliska nybyggarna.

Barbapappa terrorstämplas i Israel

Publicerad: 2011-07-19

Inte bara visar Barbapappa-böckerna hur man gör motstånd mot överheten, den innehåller även klart anti-israeliska budskap.


Barnboken ”Barbapappas nya hus” anklagas i Israel för att innehålla nationsförstörande budskap och vara Israelfientlig. Boken kretsar kring hur främmande bulldozers och grävskopor kommer för att riva Barbapappornas hus, som råkar finnas på en kulle som andra vill åt.
- Till exempel på sidan 10 visas hur bedrövade och ledsna Barbapappa-barnen blir när deras hus demoleras. Varför inte istället visa glada och lyckliga barn som nu äntligen ska få flytta hem till sina favoritkusiner?, säger Ze'ev Elkin, israelisk parlamentsledamot i Knesset och initiativtagaren till det nya förbudet.

"En terrormanual"
”Barbapappas nya hus” har nyligen diskuterats i Knessets litteraturkommission, som granskar värdig och övärdig litteratur. En känslig fråga har varit innehållet på sidan 27-28. Där visas en bild på hur man med hjälp av kletig barba-lera stoppar framfarten av de rivningsmaskiner som hotar familjen.
- Det är förskräckligt. Det kan inte tolkas på annat sätt än anti-israeliskt och ett direkt stöd till Hamas. Barbapappa är inte mer än en förklädd terrormanual, säger Ze'ev Elkin.

Ship to Gaza innehåller författare
Sett i skenet av dagens händelser i Medelhavet ser Ze'ev Elkin en klar koppling mellan ”Barbapappas nya hus” och vikten av att stoppa Ship to Gaza.
- Boken är en produkt av sådana som Henning Mankell och Johannes Anyuru. Författare är skapare av böcker därför är författare livsfarliga. Det är inte utan anledning som vi har sagt att det är vapen i lasten. Det finns säker även ett och annat ex ”Barbapappas nya hus” med på smugglarflottans båtar.


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: ab svd svd svd svd dn dn dn gp dn sydsvenskan hd sydsvenskan ab ab ab ab
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev