Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Amerikaner undrar ifall detta r Skottland?
Amerikaner undrar ifall detta r Skottland?

Amerikansk bojkott av Skottland

Publicerad: 2009-08-28

En skotsk domare frigav i måndags den dömde Lockerbiebombaren Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi då denne befinner sig i de sista stadiet av en dödlig cancerinfektion och inte anses ha mer än en månad kvar i livet. Al Megrahi överlämnades från Libyen till Skottland 2003 i utbyte mot hävandet av en handelsblockad från diverse västmakter. Många har tvivlat på hans inblandning i Lockerbiedådet och anser att han bara var en spelpjäs för den Libyska regeringen.

Frigivningen har mötts av blandade reaktioner, i Europa var det många som ansåg det tveksamt ifall al-Miqrahi verkligen verkligen var skyldig och att menar att sanningen snarare går att finna hos Libyens underrättelsetjänst. Andra menar att oavsett om han var skyldig så förtjänar han att släppas fri de sista månaderna han har kvar i livet.

I USA har däremot frigivningen enhälligt fördömts och patriotiska högerkristna grupper vill nu inleda en bojkott mot Skottland likt den bojkott som genomfördes mot Frankrike när de vägrade att rösta för invasionen av Irak i FN:s säkerhetsråd. Bojkotten har dock mötts av ett stort hinder, ingen av amerikanerna är nämligen riktigt säker på vart i världen som Skottland ligger.

Svenskbladets utrikeskorrespondent Arnold Kurhink är på plats i Atlanta i delstaten Georgia och intervjuar där människor som han träffar på gatan;
- Skottland is up by Nova Scotia in Canada, everyone knows that, damned Canadaian bastards, berättar en man som identifierar sig endast som 'Jim'.

Andra amerikaner föreslår att Skottland ligger bredvid England och "i närheten av där Braveheart spelades in", andra påstår att Skottland är en stad i England.

- Scotland is in Europe I know that much, let's just boycott all goddamn Europe! Utbrister plötsligt en mustaschprydd man i röd keps och iklädd en flanellskjorta med avklippta ärmar. Detta skapar kalabalik och uppståndelse i den folkmassa som samlats då en dam säger att man inte får bojkotta Irland av misstag eftersom hon minsann är en kvarts irländsk. Åtskilliga andra instämmer med henne och menar att bojkotten inte ska drabba oskyldiga länder.

Ett flertal amerikaner försäkrar svenskbladets utsande, (efter att han bevisat att han kommer från Sverige och inte Skottland) att bojkotten mot Skottland kommer att komma ingång så snart man hittat en amerikan som med säkerhet kan peka ut för dem vart Skottland ligger pa en världskarta.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3
Annons