Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
De flesta analytiker är ense att ältandet befinner sig i inlednings- till mitten-fas fortfarande.
De flesta analytiker är ense att ältandet befinner sig i inlednings- till mitten-fas fortfarande.

Ältande efter Michael Jacksons död beräknas till 400 år

Publicerad: 2009-07-16

Popikonen Michael Jackson avled den 25 juni 2009 i sin hyrda fastighet i Los Angeles vid 50 års ålder. Rapporterna om hans död orsakade sådan trafik på många webbplatser att flera drabbades av tekniska problem, däribland Google, Twitter och Wikipedia. Men det verkliga lidandet, och framförallt ältandet, har bara börjat, anser experterna.

- Jacksons död har i sanning slagit på en global skala, och lidandet och ältandet beräknar vi till 400 år, kommenterar Borman Samburg, legitimerad expert vid BBC media i London, och fortsätter bekymrat:
- Vissa analytiker säger att det värsta är över och att det är på väg att vända, men andra påstår att vi bara sett början och att det kommer gnällas och ältas långt mer innan det vänder och börjar avta.

Cecile Soongarten, analytiker vid Goldman Sachs medieavdelning i Paris har en annan uppfattning:
- Idag såg vi en minskning av ältandet på hela 6%, vi tror detta är början på slutet och även om det kommer skrivas mycket mer om Michael Jackson så kommer det nu att minska stadigt tills vi är tillbaka på en nivå som motsvarar den som var innan Michael Jackson dog och kanske till och med de låga nivåer som mättes dagarna efter att han släppte senaste albumet Invincible.


- Riktigt helt kommer dock ältandet aldrig att dö ut eftersom Michael Jackson var så populär och legendarisk,
tillägger Cecile Soongarten.

Alla experter är dock inte ense, tyske medieanalytikern Anne-Sophie Jalmfeldt kommenterar;
- Vad som kommer hända härnäst är mycket upp till vad som sker i USA, de har störst inflytande i dessa situationer, när USA snyftar för Michael Jackson så gråter resten av världen. Om de genomför fler minnesceremonier, bråkar mer om Jackson-barnens vårdnad, eller skriver fler artiklar om Michaels plastikoperationer kan vi räkna med en hel del mer ältande, vi kan till och med se nivåer som liknar de som följde dagarna efter hans död.

Internationellt sett har dock Sverige drabbats i mindre utsträckning av ältandet än andra länder, detta tror experter beror på att Sverige är ett sånt litet skitland som stora amerikanska artister antingen hoppar över på sina turnéer, eller bara nöjer sig med en enda spelning i Stockholm/Göteborg.

Kurt Bengtsson, medieexpert vid Stockholms universitet berättar;
- Vi såg en liten ljusning när Expressen häromdagen rapporterade om en hund som slickat sin matte i ansiktet och på så vis väckt och räddat henne undan en hemsk brand, men förutom det har Michael Jackson haft löpet varje dag i samtliga tidningar.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Relaterade länkar: SvD DN
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev