Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Vi g ver gldstnkta berg, fallera
Vi g ver gldstnkta berg, fallera

Vulkaner nu en del av svenskt vardagsliv

Publicerad: 2010-04-19

Efter att vulkanutbrottet på Island och det efterföljande askmolnet förstört tusentals svenskars semesterplaner har nu svenskarna insett att vulkaner är en del av deras vardagsliv.

Vulkanologen Christina Valdeman berättar för Svenskbladet;
- Sedan i fredags är Sverige i princip ett vulkanbaserat samhälle, det innebär att vårt liv kretsar kring vulkaner och deras utbrott, askmoln , lavafloder samt andra relaterade problem.

- Dagarna då man oförberett kunde köpa en "sista minuten"-resa till något soligt land är nu förbi - hädanefter måste vi ta hänsyn till om någon närliggande vulkan kommer att få utbrott. Dessutom måste man nu alltid packa syrgasmask och lavasäkra skor.

Vulkanutbrottet fortsatte att påverka tusentals svenskar under måndagen, över hela landet rapporterades om personer som varit tvungna att stanna hemma från arbetsplatser och skolor.

Greger Lundström 43, byggnadsingenjör  från Stockholm, var en av de många personer som inte kunde ta sig till sitt jobb på grund av vulkanutbrottet;
- Det var giftig vulkanaska överallt omkring min bostad imorse så jag ringde till chefen och sa att jag omöjligen kunde ta mig till jobbet.

- Senare visade det sig bara vara snö på marken, men det var ju bäst att ta det säkra före det osäkra, tillägger Greger Lundström.

Liam Svensson från Borås, 16 år, har även han drabbats av vulkansamhället;
- Jag kunde inte gå till plugget idag eftersom det rann en stor lavaflod precis utanför mitt hus, lärarna var dock förstående eftersom de läst om vulkanerna i Aftonbladet.

- Istället har jag varit tvungen att sitta hemma isolerad med min XboX och en jumbopåse med lösgodis som jag råkade köpa igår,  berättar Liam.

I Stockholm rapporterade även
lokaltrafiken, pendeltåg, tunnelbana och bussar att de upplevde förseningar på grund av vulkanutbrottet.

- Massor av pendeltåg är försenade och flera har fått ställas in på grund av vulkanutbrottet, vi har haft flera fall av vulkanaska och lava på spåren, berättar Henrik Kuso-Hultberg för Svenskbladet.

- Tyvärr är ju detta omständigheter som ligger utanför vår kontroll. Vi kör bara tåg, vi kan inte kontrollera vulkaner, förklarar Kuso-Hultberg.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby