Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
4 Oktober 2022
 
Två unga flickor som avser "vaska" för att visa att de inte gives a fuck.
Två unga flickor som avser "vaska" för att visa att de inte gives a fuck.

"Vaskning" allt vanligare i landets skolor

Publicerad: 2010-08-18

Ett nytt fenomen sprider sig i Sveriges skolor. Åtskilliga barn och ungdomar, ibland så unga som 10 år praktiserar nu så kallad "vaskning".

Fenomenet går ut på att skoleleven ifråga tar två glas fyllda med mjölk vid ankomsten till skolmatsalen, ett glas för att dricka och ett glas att slå ut i vasken där matrester insamlas, därav termen "vaskning".

Syftet med "vaskning" tycks vara att visa de omkring en att man lever i överflöd, och inte bryr sig om att man häller ut ett helt glas mjölk.

Sig-Britt Persson tillhör serveringspersonalen i matsalen på Nybergaskolan i Hässelby, hon berättar att hon försöker stoppa vaskning så ofta hon ser det;
- Jag brukar säga till eleverna att de ska tänka på barnen i Afrika som inte ens kan få ett glas mjölk till lunch.

- Då skrattar dem bara åt mig och säger att det är det som är poängen, berättar Sig-britt.

Johan Schelin 13 år, är en av de pojkar som ofta brukar "vaska" på lunchen;
- Häromdagen satt det ett helt bord med tjejer från 5C bredvid oss, jag bah vände mig om och sa att jag skulle vaska ett glas mjölk. Dom blev grymt imponerade!

Till och med skolkafeterian i Nybergaskolan meddelar att det händer att elever köper två läsk och bara häller ut den ena.

Enligt rektor Annika Trollén är vaskningen i skolmatsalen nu så omfattande att skolan förlorar tusentals kronor varje vecka.
- Det är elevernas jakt på status som driver på detta, de tar efter vad som händer i samhället i stort.

- Om vi inte lyckas stoppa denna utveckling kommer vi få en hel generation av  kändiskåta, "vaskande", botoxinjicerade, brun-utan-sol bloggare som ständigt bitchar med varandra.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: aftonbladet DI DN aftonbladet2 Expressen
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 17 kommentarer

Vaska på
Jag blir yperligt glad & tacksam över att ni som vaskar verkligen vaskar, och ni som inte vaskar.. börja vaska. Vi ska göra det här till en trend, en livsstil. Med eller utan er så kommer vaskningen öka rejält oavsätt. fortsätt spruta YOLO

Jesper, (för 44 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Lösning
Lösningen är att man inför en avgift på några hundra per glas mjölk. Då är det bara de barn med rika föräldrar eller möjlighet till SMS-lån som har råd att vaska mjölken. Tack var det kommer bara barnen med riktigt hög status kunna vaska.

gish, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

asdf
Annika Trolln aka TROLL!

adsf, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Vaskning
Beklämmande beteende, nu har detta alltså spridit sig från Båstads brats till våra svenska skolungdomar.

Lars, 50 r, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

...Va?
Men-ni-och-den-här-sidan-är-ju-bara-så-jobbiga? Är det så att idioter te ungar gör det här eller är den här artikeln lika fejkad som bilden den visar? //från-en-som-tycker-att-ironi/sarkasm-är-svårt-att-upptäcka-i-text-om-man-inte-är-vänlig-nog-att-använda-smilies-men-som-dock-inser-att-detta-är-fejk-vilket-var-synd (fast ändå inte)-för-det-skulle-annars-styrka-min-teori-om-att-dagens-ungdomar-går-mot-en-minskad-intelligens/godhets-kvot.Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam
Twingly BlogRank