Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Röda Martini-glasets filosofi skiljer sig från Röda Korsets.
Röda Martini-glasets filosofi skiljer sig från Röda Korsets.

Utbrytargrupp från Röda Korset startar ny hjälporganisation

Publicerad: 2009-06-10

Efter att en högt uppsatt chef vid Röda Korset avslöjats med att smussla med falska fakturor har nu tjänstemannen fått lämna organisationen. Mannen misstänks ha svindlat organisationen på stora summor genom att ställa ut falska fakturor, och den nu sparkade chefen har inte lyckats lämna någon trovärdig förklaring till hanteringen av fakturorna.

- Den här chefen har brutit mot våra interna regler och rutiner när det gäller upphandling av externa tjänster, jag kan tyvärr inte uttala mig mer än så förrän vår interna utredning är färdig, kommenterar Röda Korsets presstaleskvinna Ellen Stjärngren.

- Detta är såklart en tragedi att pengar som samlats in till människor i nöd har gått till någons privata ficka. Jag är oroad att detta ska skada Röda Korsets förtroende som hjälporganisation, vi är ju helt beroende av de pengar vi samlar in, jag är också oroad över hur jag ska kunna klara avbetalningarna på nya huset nu, berättar Ellen Stjärngren.

Den sparkade chefen uppger nu att han kommer att bilda sin egen organisation som han kallar Röda Martini-glaset. Den nya hjälporganisationens principer bygger på Röda Korsets grundprinciper om humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet. Röda korset är religiöst och politiskt obunden och tar aldrig ställning för eller emot någon av de inblandade parterna i ett krig eller konflikt, utan bara för de enskilda som drabbats.

Röda Martini-glasets grundprinciper skiljer sig aningen från Röda Korset på ett par punkter, organisationens grundprinciper i stort likadana men man har också ett övergripande mål om lönsamhet.

- Vi kände att bland alla dessa svältande Afrikaner och förtryckta Burmeser så var det en grupp som var bortglömd, ingen brydde sig om den mediokra svenska medelklassen, berättar Leif-Göran Stenke, före detta anställd vid Röda Korset.

- Denna grupp är enorm, det finns tusentals och åter tusentals med medelklassmänniskor som drömmer om en sommarstuga med sjötomt eller en Range Rover stadsjeep som man aldrig kommer att få råd till. När jag jobbade på Röda Korset tänkte jag att det var dags att hjälpa den här gruppen och jag började med mig själv, berättar Leif-Göran Stenke.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev