Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Kampanjen "Det kunde vara vrre" riktar sig till mnniskor som tvingas fira julen ensam.
Kampanjen "Det kunde vara vrre" riktar sig till mnniskor som tvingas fira julen ensam.

Tusentals slipper fira julen med Skugge

Publicerad: 2009-12-24

Julen är en familjehögtid framför alla andra och för den som saknar familj och nära vänner kan isoleringen och ensamheten kring julhelgen göra sig extra påmind. För vissa blir problemet övermäktigt, och statistik visar att antalet självmord ökar markant under julhelgen.

Ett antal telefonjourer arbetar för att hjälpa ensamma människor under storhelgen, det är många som ringer in till Röda Korsets jourtelefon och under julhelgen 2008 tog man emot över 64.000 samtal. Ann-Katrin Stjärnberg vid Röda Korset kommenterar;
- Det finns tusentals deprimerade människor över Sverige kring julhelgen och våra telefonlinjer går varma. I år försöker vi dock arbeta förebyggande, i en reklamkampanj har vi gett folk en tankeställare.

- Vi kallar kampanjen för "Det kunde vara värre" och budskapet är "Du firar jul ensam, men tänk ifall du var tvungen att fira jul med Linda Skugge?" Vi vill att alla de här tusentals människorna ska föreställa sig att de är insnöade på Julafton ute på landet, tillsammans med den självupptagna kolumnisten Linda Skugge, berättar Stjärnberg.

- Tänk dig att du sitter i en fåtölj i vardagsrummet framför en öppen eld tillsammans med Linda Skugge och hon babblar på om sig själv timme ut och timme in. Om hur Ulf Lundell rivstartade hela hennes karriär med hans sura brev och om hur hon har en frågespalt i ICA-kuriren, så fortsätter det hela kvällen i oavbruten takt.

- Du tänker på hur du skulle kunna fly, men så inser du att ni är insnöade och att bilen inte ens skulle komma ut från uppfarten. Och då, precis när Linda präktigt berättar om hur hon klarar av att uppdatera sin blogg, sin frågespalt, sin Twitterblogg och sin hemsida utan att bli stressad, kommer en av hennes katter in i rummet. Du tänker, "Fy fan äntligen, nu kommer kattdjäveln att distrahera henne"

- Men på något jävla vis så börjar katten istället prata om hur duktig Linda är och hur hon var den som hade alla de bra idéerna i boken Fittstim, hur hon gått från plastfeminist till "PR-guru" och hur tråkig Mauro Scocco är som bloggar som han vill och inte som hon vill.

- Du börjar klösa dig själv i ansiktet, gräver in naglarna och sliter loss köttbitar, men Linda bryr sig inte utan anklagar dig bara för att vilja ha uppmärksamhet och börjar tala om hur machotöntigt äcklig Jan Guillou är och att han inte lär ha haft sex sen slutet av sjuttiotalet.


- När juldagen kommer sitter du helt utan depressioner ensam hemma framför TV:n med pyttipanna på rester från julbordet och tittar på någon gammal storfilm på TV4 och tänker "Fy fan vad skönt att vara ensam, jag trodde aldrig att kvällen skulle ta slut!"


Reklamkampanjen inkluderar även ett par alternativa scenarion för de ensamfirande att begrunda, bland annat ett där en ond trollkarl förvandlar dig till en labrador som sen omhändertas av Martin Timell, samt ett ytterligare skräckscenario där du är insnöad ute på landet helt utan TV-mottagning och de enda två DVD-filmer du har är "Reine & Mimmi i fjällen!" och den svenska fantasyfilmen "Tre Solar".


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD DN2 Aftonbladet Aftonbladet2
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam