Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Var du en av de många svenskar som sket på sig av rädsla under förra veckan?
Var du en av de många svenskar som sket på sig av rädsla under förra veckan?

Sverige har skitit på sig av rädsla

Publicerad: 2010-03-16

Ett nytt forskarlarm gör gällande att Svenskarna aldrig tidigare varit så rädda som de är idag, det handlar både om rädsla för terrorism och rädsla för att galningar ska skjuta hejvilt på skolor.

Det var efter att en grupp med amatörterrorister gripits på Irland misstänkta för att ha planerat att mörda Lars Vilks som rädslan började spira i svenska folket, de blodtörstiga amerikanska hemmafruarna Jihad-Jane och Jihad-Jamie skakade plötsligt grundvalarna i hela det svenska samhället.

Överbefälhavaren Sverker Göranson påpekade att de minskade anslag som Försvaret fått på senare år mycket väl kan betyda att Sverige står vitt öppet för terroristattacker från amerikanska hemmafruar;
- Vi måste vara förberedda på hot inifrån och det enda förnuftiga är att vi tilldelas en extra miljard för att rusta försvaret mot såna här hemmafruattacker, den här typen av asymmetrisk krigföring kontras bäst genom att ge oss ökade anslag.

Samtidigt har även Ingvar Åkesson, generaldirektör vid Försvarets Radionanstalt (FRA) påpekat att den opopulära FRA-lagen nu är viktigare än någonsin, eftersom man aldrig vet hur många amerikanska hemmafruar som planerar terrordåd mot Sverige.

Ingvar Åkesson själv har kommenterat händelsen;
- I det här fallet råkade det handla om en terrorist från USA, och där kan vi naturligtvis inte spana. Men samtidigt tycker jag att det här visar varför vi behöver FRA-lagen. Samhället är helt enkelt fullt med hemmafruar som bara går omkring och väntar på ett tillfälle att utföra terrordåd, därför är det viktigt att rikta spaning mot vårt eget folk, i varenda e-post och varenda chatmeddelande.

Dessutom har en våg av hot riktats mot olika skolor runt om i Sverige och besvikna barn har fått gå hem från flera skolor som har beslutat att hålla stängt efter hoten. Robin Ekström 15, elev vid Västerviks skola berättar;
- Precis innan vår jätteintressanta lektion i samhällskunskap så var det någon som postade ett epost till rektorn där de sa att de skulle komma till skolan och skjuta alla, speciellt de tre killarna i 9A som alltid tar pingisbordet i rastrummet.

- Nu måste jag gå hem, jag missar hela sju lektioner idag, ingen biologi, samhällskunskap eller dubbeltimme i matematik. Jag är så besviken, jag får väl hitta på något annat istället, kanske spela World of Warcraft hela dagen?

Göran Stollerud, professor i ångestpsykologi vid Lunds universitet kommenterar;
- Det är ett problem när folk inte kan tänka efter eller resonera själva, utan låter löpsedlarna formulera deras tankar genom hot som blåsts helt ur proportion. När folk är rädda är det enkelt att tvinga igenom lagar som inte är populära.

- Folk är helt irationella, vi har inte haft ett terrordåd sen västtyska ambassaden ockuperades 1975, men däremot har vi haft rånarligor som militärligan och helikopterligan, man kanske skulle oroa sig för dem snarare än någon amerikansk hemmafru.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6
Annons
Cuzz Cazooka